Camera Reprezentanţilor aprobă proiectul de lege privind sancţiunile anti-Rusia. Casa Albă îşi relaxează obiecţiile

Camera Reprezentanţilor a votat marţi cu o majoritate covârşitoare în favoarea transformării actului privind sancţiunile anti-Rusia în lege şi pentru reducerea autorităţii preşedintelui Donald Trump de a diminua sancţiunile respective.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

În ciuda obiecţiilor Casei Albe faţă de faptul că proiectul de lege limitează puterile prezidenţiale în privinţa modificării sau relaxării sancţiunilor anti-Rusia, administraţia SUA nu a semnalat că liderul american se va opune proiectului ci, mai degrabă, a precizat că acesta va aştepta pentru a observa ce fel de lege va aproba în cele din urmă Congresul.

Diferite versiuni ale proiectului au fost adoptate atât de Camera Reprezentanţilor, cât şi de Senatul SUA cu un cvorum depăşind cu mult peste pragul minim de două treimi necesar pentru a depăşi un veto.

Marţi, membrii Camerei Reprezentaţilor au votat cu 419 la 3 noile sancţiuni dure prevăzute de proiectul de lege împotriva Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord.

Deşi un proiect de lege similar a fost adoptat de Senat cu 98 de voturi luna trecută, liderii Senatului nu au putut spune când vor acţiona asupra versiunii proiectului adoptate de Cameră. Unii senatori aparent s-au opus includerii de către Camera Reprezentanţilor a sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, care nu au făcut parte din versiunea iniţială a proiectului de lege al Senatului.

După votul din Camera Reprezentanţilor, Casa Albă a declarat că preşedintele Trump încă nu a decis dacă va promulga legea, dar a părut să îşi diminueze obiecţiile anterioare privind o cerinţă a proiectului, şi anume cea care prevede ca Congresul să evalueze orice decizie prezidenţială de a restrânge sancţiunile împotriva Rusiei.

“Preşedintele susţine sancţiunile dure împotriva Coreei de Nord, Iranului şi Rusiei”, a declarat Sarah Huckabee Sander, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, adăugând că administraţia Trump “evaluează proiectul de lege al Camerei şi aşteaptă pachetul legislativ final pe masa preşedintelui”.

O majoritate covârşitoare a membrilor Camerei au văzut proiectul de lege ca o modalitate prin care să îşi exprime nemulţumirea faţă de presupusele încercări ale Rusiei de a interfera cu alegerile prezidenţiale americane de anul trecut, precum şi faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina şi Siria.

Conform proiectului de lege, lui Trump i se cere să trimită Congresului un raport în care trebuie să explice de ce ar dori să suspende sau să diminueze oricare dintre sancţiunile anti-Rusia. Membrii Congresului vor avea apoi la dispoziţie 30 de zile pentru a decide dacă îi vor permite preşedintelui american să acţioneze.

Proiectul de lege privind sancţiunile a atras un val de critici din partea aliaţilor UE, care au avertizat că proiectul ar putea duce la penalizarea companiilor europene care lucrează legal cu Rusia în proiecte de energie comune, precum gazoductul Nord Stream 2, care urmăreşte să transporte gaz natural din Rusia spre Europa pe sub Marea Baltică.

Liderii Camerei Reprezentanţilor au declarat că au modificat limbajul textului proiectului pentru a aborda unele dintre acele temeri, dar nu este clar dacă au reuşit să facă acest lucru.

Sancţiunile referitoare la Coreea de Nord interzic navelor deţinute de Phenian sau de alte ţări care refuză să se conformeze sancţiunilor ONU împotriva Coreei de Nord să navigheze în apele teritoriale ale SUA sau să andocheze în porturile americane. Bunurile produse în sistemul de muncă forţată nord-coreean nu vor putea să pătrundă în SUA.

Sancţiunile împotriva Iranului impun penalităţi obligatorii persoanelor implicate în programul de rachete balistice iranian şi oricui face afaceri cu acestea. De asemenea, măsura va desemna Gărzile Revoluţionare ale Iranului ca o organizaţie teroristă şi va impune un embargou privind armele împotriva Teheranului.