“Autorităţile sunt opace în relaţia cu cetăţeanul”- o concluzie a Avocatului Poporului
Probleme legate de situaţia petiţiilor, pensiile de invaliditate, despăgubiri legate de rovinieta şi drepturilor de proprietate au fost temele principale abordate în Conferinţa de presă organizată de Avocatul Poporului, vineri, 20 aprilie.
Aproape 3.000 de petiţii au fost înregistrate la Avocatul Poporului în primele trei luni ale anului, faţă de aproximativ 7.500 în 2011, a afirmat în cadrul conferinţei, Avocatul Poporului, prof. Dr. Gheorghe Iancu.
Cele mai mare număr de petiţii în primele trei luni ale anului s-au înregistrat privind următoarele drepturi: dreptul la informaţie (483 de petiţii), dreptul de proprietate privată (463), dreptul de petiţionare (421), accesul liber la justiţie (344), dreptul persoanei vătămate de către o persoană publica (291), dreptul la un nivel de trai decent (262).
"În acest număr de petiţii se păstrează clasificarea pe care noi deja am făcut-o şi anume primul drept este dreptul la informaţie, se păstrează aceeaşi clasificare, ceea ce denotă încă o dată faptul că administraţia nu respectă cetăţeanul", a declarat Gheorghe Iancu.
Dana Erzsebet, adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi, a spus că în topul drepturilor încălcate se află în primul rând dreptul la petiţionare iar, pe locul doi, dreptul la informare. Acest lucru, explică doamna Erzsebet demonstrează „că autorităţile se dovedesc a fi opace în relaţia cu cetăţeanul. În cele mai multe cazuri, cetăţeanul se adresează cu peţiţii în diverse probleme, iar autorităţile nu le răspund în nici un fel. Mai mult se întâmpla [...] să nu ni se răspundă nici nouă.”
Profesorul Valer Dorneanu a declarat că instituţia Avocatul Poporului realizează o anchetă (de două săptămâni) care se va solda cu un raport special pe care îl va înainta Parlamentului şi care se va referi atât la problemele lagate de amenzile contravenţionale cât şi cele legate de despăgubiri cu rovinieta.
„Este excesiv dacă nu chiar scandalos faptul că pentru a circula cu autoturismul fara rovinietă într-o zi să primeşti 10-12 contravenţii, tot atâtea cât e numărul instalaţiilor video pe lângă care ai trecut”, observa Valer Dorneanu.
"Este evident că sancţiunea complementară amenzii, respectiv plata rovinietei pentru un an întreg, reprezintă un abuz fără margini. Voi ataca aceste prevederi la Curtea Constituţională (CC) cu toată responsabilitatea şi cu toată determinarea", a adăugat profesorul Gheorghe Iancu.
Ca şi adjunct al Avocatului Poporului pe domeniul armată, justiţie, poliţie, penitenciare, profesorul Dorneanu a mai amintit de cazuri de nereguli din unele sate (în care nu există mijloace de transport pentru copii spre şcoală, iar în altele sunt chiar mai multe decât necesar) sau în cazuri precum cel de lângă Piteşti, în care 3 copiii au murit înecaţi, amintind aici de drepturile care sunt încălcate cetăţeanului, precum dreptul la învăţătură, la sănătate, etc.
Mihail Gondos- adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap s-a referit la Raportul special privind pensia de invaliditate, document ce poate fi găsit şi pe siteul instituţiei. În al doilea rând, a anunţat că România urmează în toamnă să prezinte cel de-al 5-lea Raport privind respectarea drepturilor copilului. De menţionat că profesorul Iancu promovează ideea înfiinţării în România a unui ombudsman (avocat) al copilului.
Ionel Oprea- adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul proprietate, muncă, protecţie socială, impozite şi taxe, s-a referit la una dintre anchetele ce au fost desfăşurate în judeţul Neamţ, privind deblocarea unei situaţii pe linia constituirii dreptului de proprietate. Astfel, dreptul unor cetăţeni la proprietate a fost restabilit în urma intervenţiei Avocatului Poporului.
Al doilea punct abordat a fost legat de dreptul de proprietate, Raportul special al Avocatului Poporului emis în acest sens şi proiectul de lege privind dreptul proprietăţii.