Câciu, pus la zid de o deputată PNL: Ministrul Finanţelor e responsabil pentru deficitul bugetar de 27,35 de miliarde de lei

Maria Gabriela Horga
Maria Gabriela Horga (Facebook/MariaGabrielaHorga)

Deputata liberală Maria Gabriela Horga a declarat, marţi, că ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, este responsabil pentru deficitul bugetar de 27,35 de miliarde de lei înregistrat după primele patru luni ale acestui an, adăugând că este “normal” ca acesta să plece de la conducerea Ministerului Finanţelor.

“Ministrul Finanţelor a promis că diferenţa dintre cheltuieli şi venituri nu va depăşi 68,2 miliarde de lei în tot anul 2023. Adrian Câciu a supraestimat veniturile şi a subestimat cheltuielile. În aceste condiţii, era normal ca Adrian Câciu să plece din fruntea Ministerului Finanţelor.

În primele cinci luni din 2023, ANAF a încasat 148 de miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2022. Sunt sume obţinute cu un efort enorm din combaterea evaziunii şi din executări silite”, a menţionat Maria Gabriela Horga într-o postare pe Facebook.

De asemenea, deputata liberală a făcut referire la demisia lui Lucian Heiuş de la şefia ANAF, susţinând că, deşi “pleacă un profesionist pentru greşelile din buget ale lui Câciu, pesediştii nu bagă capul în pământ de ruşine”.

În continuare, redăm postarea integrală a deputatei PNL:

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, este responsabil pentru deficitul bugetar de 27,35 de miliarde de lei, înregistrat după primele patru luni ale anului. Ministrul Finanţelor a promis că diferenţa dintre cheltuieli şi venituri nu va depăşi 68,2 miliarde de lei în tot anul 2023. Adrian Câciu a supraestimat veniturile şi a subestimat cheltuielile. În aceste condiţii, era normal ca Adrian Câciu să plece din fruntea Ministerului Finanţelor.

În primele cinci luni din 2023, ANAF a încasat 148 de miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2022. Sunt sume obţinute cu un efort enorm din combaterea evaziunii şi din executări silite.

Astea sunt faptele. De demisionat, însă, a demisionat doar şeful ANAF, Lucian Heiuş. Deşi pleacă un profesionist pentru greşelile din buget ale lui Câciu, pesediştii nu bagă capul în pământ de ruşine.

Mai mult, toţi analfabeţii din punct de vedere economic vorbesc acum de colectare. Marian Mina, şeful PSD Giurgiu, s-a reprezit [sic] să dea vina pe Lucian Heiuş, după ce acesta şi-a dat demisia din fruntea ANAF. Încerc un răspuns cât mai pe înţelesul lui Marian Mina. Adrian Câciu a alcătuit un buget în care a trecut venituri mai mari ca anul trecut şi a inclus chiar şi veniturile excepţionale de anul trecut!!!!

E ca şi cum într-un an ţi-ai vinde casa şi ai considera automat că venitul încasat din vânzare se va repeta în toţi anii următori si îl vei şi depăşi.

Ştiu că un pesedist ca Marian Mina înţelege doar colectarea ilegală la barieră, după cum scrie presa, dar trebuie să spunem adevărul.

În condiţiile supraestimării veniturilor de către Adrian Câciu, suma colectată de ANAF este cu 8,9 miliarde de lei mai mică faţă de estimările Ministerului Finanţelor. Din suma totală, 8,5 miliarde de lei este suma necolectată de Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili condusă de Ionuţ Mişa, fost ministru PSD.

În plus, până şi un copil din şcoala primară îşi dă seama că nu poţi avea un deficit de 27 de miliarde de lei, doar din cauza unor încasări mai mici faţă de estimări cu 8,9 miliarde de lei!

Reamintim, în acest context, că fostul şef al ANAF Lucian Heiuş i-a atras atenţia ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, că instituţia pe care a condus-o a încasat cu 5,5 miliarde lei mai mult decât totalul declarat net, după ce ministrul a anunţat încasări mai mici cu 8,9 miliarde de lei la ANAF în aceeaşi perioadă.

“Îi atrag respectuos atenţia domnului ministru Adrian Câciu, că în declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare. Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziţie energetică, contribuţii de sănătate etc, în total 16,7 miliarde lei) şi mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net”, a precizat Lucian Heiuş, pe pagina sa de Facebook.

Mai reamintim că Heiuş şi-a anunţat demisia de la şefia ANAF printr-o lungă postare pe Facebook, în care îşi autoevaluează activitatea şi îşi exprimă "regretul" că nu poate duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF.

Totuşi, surse politice susţin că demisia lui Heiuş are legătura cu rotaţia guvernamentală. Potrivit unei înţelegeri între PNL şi PSD, şefia ANAF revine partidului care nu are ministrul de Finanţe. La rotativă, PNL ar urma sa preia Finanţele, iar PSD şefia ANAF, relatează Digi24.ro.

Totodată, alte surse politice au declarat pentru HotNews.ro, cu privire la demisia şefului ANAF, că politicienii se pregăteau, zilele acestea, să dea vina pe această instituţie pentru faptul că nu sunt mărite salariile profesorilor şi a altor bugetari care se pregătesc de grevă. Mai exact, continuă sursele citate, social-democraţii ar fi urmat să spună că Fiscul nu a colectat suficient.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne