Câciu, contrazis de fostul şef ANAF: Îi atrag respectuos atenţia că în declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare

Lucian Ovidiu Heius
Lucian Ovidiu Heius (Epoch Times România)

Fostul şef al ANAF Lucian Heiuş i-a atras atenţia ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, că instituţia pe care a condus-o a încasat cu 5,5 miliarde de lei mai mult decât totalul declarat net, după ce ministrul a anunţat încasări mai mici cu 8,9 miliarde de lei la ANAF în aceeaşi perioadă.

“Îi atrag respectuos atenţia domnului ministru Adrian Câciu, că în declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare. Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziţie energetică, contribuţii de sănătate etc, în total 16,7 miliarde lei) şi mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net”, a precizat Heiuş, pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că, marţi, prin intermediul unui comunicat al Ministerului Finanţelor, şeful acestei instituţii, Adrian Câciu, a anunţat că sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat.

“Ce trebuie ştiut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare.

Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti”, a susţinut Câciu.

Heiuş şi-a anunţat demisia de la şefia ANAF printr-o lungă postare pe Facebook, în care îşi autoevaluează activitatea şi îşi exprimă "regretul" că nu poate duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF.

Totuşi, surse politice susţin că demisia lui Heiuş are legătura cu rotaţia guvernamentală. Potrivit unei înţelegeri între PNL şi PSD, şefia ANAF revine partidului care nu are ministrul de Finanţe. La rotativă, PNL ar urma să preia Finanţele, iar PSD şefia ANAF, relatează Digi24.ro.

Totodată, alte surse politice au declarat pentru HotNews.ro, cu privire la demisia şefului ANAF, că politicienii se pregăteau, zilele acestea, să dea vina pe această instituţie pentru faptul că nu sunt mărite salariile profesorilor şi a altor bugetari care se pregătesc de grevă. Mai exact, continuă sursele citate, social-democraţii ar fi urmat să spună că Fiscul nu a colectat suficient.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne