C. Diaconescu: Proiectele UE din regiunea Mării Negre au nevoie de mai multă vigoare
alte articole
Cristian Diaconescu, ministrul Afacerilor Externe, a afirmat joi că proiectele Uniunii Europene în regiunea Mării Negre au nevoie de mai multă vigoare.
"Au trecut cinci ani de când Marea Neagră a intrat pe harta Uniunii Europene prin aderarea României şi Bulgariei. UE a sesizat rapid potenţialul adus de acest bazin maritim şi a lansat încă din 2007, la iniţiativa României şi cu sprijinul altor state membre, Sinergia Mării Negre. Constatăm însă că procesul nu şi-a realizat pe deplin potenţialul; au existat progrese, dar fragmentate, iar proiectele noastre au nevoie de mai multă vigoare", a spus Diaconescu la conferinţa "Politici UE la Marea Neagră - consolidarea cooperării regionale", organizată la MAE.
Potrivit ministrului, "Marea Neagră nu este o graniţă care desparte statele din regiune, ci un spaţiu de convergenţă a intereselor noastre specifice".
"Aceste interese individuale, diferite în sine, pot fi urmărite eficient doar într-un context de dialog, de negociere integrativă, care să depăşească limitele jocului de sumă nulă cu care ne-a obişnuit istoria secolelor trecute. Potenţialul de beneficii mutuale a fost deja evidenţiat, însă nu a fost încă exploatat pe deplin", a spus Diaconescu.
El a arătat că se doreşte dezvoltarea multidimensională a zonei Mării Negre, în beneficiul statelor riverane, dar şi în interesul pe termen lung al Uniunii Europene, în domenii precum transporturi, energie, protecţia mediului, securitate maritimă, schimburi culturale.
Ministrul de Externe a precizat că soluţia în acest sens ar fi o mai amplă cooperare regională între ţările riverane şi cele din zona extinsă a Mării Negre.
"Aceasta există deja, în formate diverse; însă, ca şi în cazul Sinergiei, rezultatele sunt segmentate, iar intenţiile nu reuşesc, de multe ori, să fie implementate. Avem nevoie de o abordare regională nouă, însoţită de o ofertă clară şi robustă a UE", a adăugat Diaconescu.
El a subliniat că România crede că o mai mare implicare a UE va conduce la consolidarea potenţialului de cooperare regională la Marea Negră.