Diaconescu(MAE): Proiectele la Marea Neagră au nevoie de mai multă vigoare
alte articole
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a spus joi că proiectele la Marea Neagră au nevoie de mai multă vigoare, iar rolul UE poate fi determinant în acest sens.
„Au trecut cinci ani de când Marea Neagră a intrat pe harta Uniunii Europene, prin aderarea României şi Bulgariei. UE a sesizat rapid potenţialul adus de acest bazin maritim şi a lansat încă din 2007, la iniţiativa României şi cu sprijinul altor state membre, Sinergia Mării Negre. Constatăm însă că procesul nu şi-a realizat pe deplin potenţialul; au existat progrese, dar fragmentate, iar proiectele noastre au nevoie de mai multă vigoare”, a declarat Cristian Diaconescu, în deschiderea conferinţei „Politici europene la Marea Neagră: Consolidarea cooperării regionale”.
Interesele individuale, diferite în sine, ale statelor din regiune „pot fi urmărite eficient doar într-un context de dialog, de negociere integrativă, care să depăşească limitele jocului de sumă nulă cu care ne-a obişnuit istoria secolelor trecute. Potenţialul de beneficii mutuale a fost deja evidenţiat, însă nu a fost încă exploatat pe deplin”, a precizat şeful diplomaţiei.
Cristian Diaconescu a enumerat obiectivele României ca stat membru UE la Marea Neagră. „Dorim dezvoltarea multidimensională a zonei Mării Negre, în beneficiul statelor riverane, dar şi în interesul pe termen lung al Uniunii Europene, în domenii precum transporturi, energie, protecţia mediului, securitate maritimă, schimburi culturale. Soluţia este mai multă cooperare regională între ţările riverane şi cele din zona extinsă a Mării Negre. Aceasta există deja, în formate diverse; însă, ca şi în cazul Sinergiei, rezultatele sunt segmentate, iar intenţiile nu reuşesc, de multe ori, să fie implementate”, a spus Diaconescu.
Uniunea Europeană poate avea un rol esenţial în stimularea cooperării dintre statele de la Marea Neagră.
„Avem nevoie de o abordare regională nouă, însoţită de o ofertă clară şi robustă a UE. Cred că Uniunea, cu greutatea sa economică şi politică, poate avea un rol semnificativ în stimularea acestei cooperări. Uniunea oferă un model neegalat ca ambiţie, transparenţă şi eficienţă de niciun alt format de dialog interstatal. România crede cu tărie că o mai mare implicare a UE va conduce la consolidarea potenţialului de cooperare regională la Marea Negră”, a punctat şeful diplomaţiei, adăugând că ”o uniune care nu îşi poate realiza vocaţia de model de cooperare, dialog şi integrare în imediata sa vecinătate (Balcani, Marea Neagră) va avea mai puţine şanse să-şi atingă ambiţiile de jucător global”.
Rezultatul cel mai aşteptat al unei mai strânse cooperări va fi „creşterea capacităţii de accesare a instrumentelor de finanţare europene şi nu numai, mă refer aici la fonduri structurale, programe de cercetare şi dezvoltare sau programe comune operaţionale pentru cooperarea trans-frontalieră”, a conchis ministrul de externe.