Bună guvernare sau “orbanizare”. Dionis Cenuşă, despre decizia CCM: Nu totul în R. Moldova este controlat de guvernare

Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com/Expert-Grup)
Ştefan Sârbu
14.04.2020

„Nu orice este controlat şi controlabil de guvernare în Republica Moldova”, a declarat politologul Dionis Cenuşă în contextul hotărârii Curţii Constituţionale privind declararea neconstituţionalităţii legii anticriză asumată de Guvern.

„Înţeleg, acest lucru sparge multe puncte de vedere, care obişnuiesc să simplifice procesele politice din ţară. Dar există o dinamică politică post-Plahotniuc, care pentru mulţi (re-)impune rigori, deşi Igor Dodon este intenţionat să bată recordul la afofares lor”, scrie analistul pe pagina sa de socializare.

În opinia expertului, chiar dacă Igor Dodon a sunat de la telefonul său (Apple, 11 Pro, din ultima generaţie, care costă peste 1k Euro) la Curtea Constituţională, decizia Curţii a demonstrat că există limite vizibile şi invizibile peste care preşedintele şi sistemul pe care îl construieşte nu pot păşi, aşa cum şi-ar dori.

„Deci, 1/3 din deputaţi pot convoca şedinţe în Parlament, iar Guvernul trebuie să urmeze întocmai procedurile, dar înainte de asta să scoată din proiectul de lege punctele controversate”, a adăugat Dionis Cenuşă subliniind că R. Moldova „sau merge mână în mână cu decizii previzibile şi aplicarea bunei guvernări sau 'orbanizăm', ca în situaţia Ungariei, actul guvernării şi punct”.

Opoziţia a salutat marţi respingerea de către CCM a legislaţiei economice de urgenţă adoptată de Guvern prin asumarea răspunderii, totodată avertizându-l pe Ion Chicu să nu încerce să promoveze din nou măsurile controversate, căci le vor contesta. Şeful cabinetului de miniştri a dat de înţeles însă că nu va renunţa la pachetul de legi pe care Executivul îl va înainta din nou săptămâna aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor