Polonia susţine că va bloca orice sancţiune UE împotriva Ungariei

Premierul polonez Mateusz Morawiecki (st) şi premierul ungar Viktor Orban
Premierul polonez Mateusz Morawiecki (st) şi premierul ungar Viktor Orban (Captură Foto)

Polonia, cea mai mare ţară fost comunistă din Uniunea Europeană, a anunţat că se va opune sancţiunilor impuse de blocul european asupra Ungariei, care este acuzată de încălcarea regulementărilor europene privind democraţia.

“Fiecare ţară are dreptul suveran de a aplica reforme interne pe care le consideră adecvate”, a susţinut Ministerul polonez de Externe într-o declaraţie publicată miercuri seară, potrivit Reuters.

“Acţiunile îndreptate împotriva statelor membre nu servesc decât adâncirii diviziunilor în sânul UE şi amplificării lipsei actuale de încredere a cetăţenilor în instituţiile europene”.

Parlamentul European a votat miercuri în favoarea sancţionării Ungariei pentru neglijarea normelor privind democraţia, drepturile civile şi corupţia.

Parlamentarii europeni au susţinut moţiunea de activare a Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei cu 448 voturi 'pentru', 197 voturi 'contra' şi 48 de abţineri.

De când a preluat puterea în 2010, premierul ungar Viktor Orban şi-a folosit majoritatea parlamentară pentru a aplica presiune asupra instanţelor, mass mediei, solicitanţilor de azil şi a grupurilor nonguvernamentale.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat marţi Parlamentului European că potenţialele măsuri disciplinare împotriva ţării sale reprezintă o “decizie morală” care este echivalentă cu “abuzul de putere”, potrivit Deutsche Welle.

“Ceea ce faceţi voi aici este o palmă dată Uniunii. Noi am apărat Ungaria şi am apărat Europa. Avem o imagine diferită despre natura creştinismului în Europa şi despre rolul naţiunilor şi culturilor în ţara noastră”, a adăugat el.

El a condus, de asemenea, opoziţia faţă de cancelarul german Angela Merkel şi alţi lideri UE care doresc ca blocul să accepte şi mai mulţi refugiaţi musulmani.

În plus, guvernul lui Orban a adoptat în această vară aşa-numita lege “Stop Soros”, numită după miliardarul american George Soros, acuzat de premierul ungar că susţine imigraţia în masă spre Europa şi furnizează sprijin grupurilor civice care oferă ajutoare legale solicitanţilor de azil şi refugiaţilor.

Potrivit legii “Stop Soros”, persoanele care ajută imigranţi în procesul cererilor de obţinere de azil sau care “furnizează ajutoare sau beneficii financiare” imigranţilor ilegali vor fi traşi la răspundere şi vor primi o sentinţă de un an închisoare.

De asemenea, Orban a promis recent că va alunga din ţară ONG-urile lui Soros, afirmând că “motivaţia ideologică a lui Soros şi a armatei sale este o Europa multiculturală” şi că “lor nu le plac tradiţiile Europei creştine”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe