Bulgaria: Doar şase sentinţe pentru fraude cu banii europeni în ultimii şase ani

În şase ani justiţia bulgară a reuşit să pronunţe doar şase sentinţe de condamnare pentru fraude cu bani europeni, relevă un raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), scrie miercuri cotidianul sofiot Sega.
(photos.com)
Epoch Times România
04.07.2012

În şase ani justiţia bulgară a reuşit să pronunţe doar şase sentinţe de condamnare pentru fraude cu bani europeni, relevă un raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), scrie miercuri cotidianul sofiot Sega.

Douăzeci şi trei dintre cele 37 de dosare penale nu s-au terminat încă, şase au fost suspendate, iar două s-au finalizat cu achitarea inculpaţilor. Astfel, statul, care în perioada 2008-2010 a fost arătat cu degetul drept un exemplu pentru fraude cu fonduri europene, a recunoscut câte o fraudă pe an pentru perioada 2006-2011, comentează analistul Svetoslav Terziev.

Raportul anual al OLAF, prezentat marţi la Bruxelles, nu intră în atât de multe detalii ca rapoartele precedente. Noul director general al serviciului, Giovanni Kessler, a luat în considerare nemulţumirea unor state care în trecut acuzau că sunt discreditate de OLAF prin anunţarea unor cazuri nedovedite, de aceea în acest an statistica este mult mai generalizată şi anonimă. Investigaţiile Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) în anul 2011 au avut ca rezultat recuperarea a 691 milioane de euro şi sentinţe cumulative de 511 ani de închisoare, numărul total al cazurilor tratate anul trecut fiind de 463. Din cele 463 de investigaţii desfăşurate, în 122 de cazuri a fost vorba despre personal al instituţiilor UE, 89 de cazuri au vizat sectorul agricol, 67 ajutoarele externe şi 64 fondurile structurale.

Numele Bulgariei este menţionat, totuşi, în raport ca un exemplu negativ. În document se afirmă că o licitaţie pentru un proiect finanţat cu 34 milioane euro din fondurile europene şi cu 25 milioane euro împrumut de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost câştigată de o companie care nu deţine tehnologiile potrivite.

Ziarul Trud dezvăluie că frauda descrisă în raportul OLAF se referă la licitaţia pentru construirea unui sistem de epurare a aerului la blocurile 5 şi 6 al termocentralei Mariţa Iztok 2 din sudul Bulgariei. Licitaţia a fost câştigată în anul 2008 de un consorţiu chinezo-italian, dar compania chineză care a rămas pe locul doi în concurs a reuşit să dovedească în instanţă că chinezii au folosit ilegal o tehnologie care nu le aparţine. Prin urmare proiectul a eşuat, iar Bulgaria a fost obligată să recupereze cele 7 milioane de euro cheltuite deja.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor