'Planul de acţiuni' asupra Siriei aprobat la Geneva conţine mai multe propuneri ale Rusiei

Conferinţa internaţională cu privire la Siria, desfăşurată sâmbătă aceasta la Geneva, s-a încheiat prin adoptarea unui nou plan de acţiuni.
(photos.com)
Epoch Times România
02.07.2012

Conferinţa internaţională cu privire la Siria, desfăşurată sâmbătă aceasta la Geneva, s-a încheiat prin adoptarea unui nou plan de acţiuni. Surse ale cotidianului rus Kommersant din cadrul delegaţiei ruse califică rezultatele reuniunii drept 'moderat pozitive' - trei din patru propuneri ale Rusiei au fost aprobate. Astfel, în document a fost inclusă teza conform căreia viitorul Siriei trebuie să fie decis de sirieni, nu de alte ţări. Cu toate acestea, o schimbare reală a poziţiei Occidentului nu s-a înregistrat: SUA insistă în continuare asupra înlăturării lui Bashar al-Assad de la putere, în timp ce Moscova nu este deocamdată pregătită pentru aceasta.

Pentru ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, conferinţa asupra Siriei a început de fapt încă de vineri seara, în timpul negocierilor cu secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, desfăşurate la Sankt Petersburg. 'Am simţit o schimbare în atitudinea dnei Clinton: nu mai existau ultimatumuri. Nu s-a spus nimic despre faptul că documentul pe care îl vom dezbate la Geneva nu ar putea fi modificat', a anunţat Lavrov la conferinţa de presă finală.

Moscova a interpretat pozitiv şi faptul că, în pofida aşteptărilor, secretarul de stat american nu a abordat problema livrării în Siria de avioane ruseşti Mi-25, după ce acestea au fost modernizate în Rusia. 'Subiectul a fost închis. Vom livra avioanele la timpul stabilit', a dat asigurări o sursă de informaţie a Kommersant din cadrul delegaţiei ruse.

În schimb, SUA au evaluat rezultatele întrevederii de la Sankt Petersburg într-un mod mai puţin optimist. Surse din Departamentul de Stat al SUA au declarat vineri că divergenţele dintre SUA şi Federaţia Rusă pe marginea Siriei se menţin, iar semnarea vreunui acord în timpul conferinţei de la Geneva este sub semnul întrebării. Confirmarea acestui lucru a venit în noaptea de vineri spre sâmbătă: ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Ghennadi Gatilov, a notat pe blogul său de pe Twitter că experţii nu au reuşit să convină asupra proiectului documentului final.

La Geneva, Rusia a propus patru amendamente la textul declaraţiei. În primul rând, a cerut să scoată din acesta apelul adresat Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) cu privire la adoptarea de noi măsuri la adresa Siriei: 'Partenerii noştri occidentali ar fi putut să-şi promoveze ideile în Consiliul de Securitate, atenţionând Rusia că a semnat punctul corespunzător al documentului de la Geneva', a explicat pentru Kommersant o sursă apropiată delegaţiei ruse.

În al doilea rând, Moscova i-a propus puterii să impună o interdicţie totală asupra livrărilor ilegale de armament către toate părţile implicate în conflictul sirian. În al treilea rând, Rusia a propus să li se interzică jurnaliştilor accesul liber către informaţii din zona cuprinsă de conflict, iar în al patrulea rând Moscova a insistat asupra modificării acelei părţi a documentului în care era descrisă procedura de impunere a armistiţiului.

'În proiect era prevăzut ca încetarea sincronă a focului să aibă loc după ce guvernul sirian va retrage trupele din oraşe. Însă, în această situaţie opoziţia va ocupa imediat poziţiile rămase libere', le-a explicat Serghei Lavrov jurnaliştilor, subliniind că în final propunerea privind retragerea preliminară a trupelor a fost scoasă din document. De fapt, nu a fost acceptată o singură propunere din partea Rusiei - cea privind livrările ilegale de arme, precizează Kommersant.

Potrivit experţilor, pentru soluţionarea conflictului sirian la Geneva nu s-a propus nimic principial nou. 'Nu este clar cine ar putea face parte din noul organism al puterii. Bashar al-Assad a creat deja Ministerul pentru Reconciliere Naţională şi consideră că acest lucru este suficient', subliniază analistul rus Alexei Malaşenko, expert în cadrul Centrului Carnegie.

La rândul său, opoziţia siriană nu intenţionează să facă nicio concesie. Potrivit profesorului Mahmoud al-Hamza, membru al Comitetului de susţinere a revoluţiei siriene, o schimbare radicală a situaţiei va fi posibilă 'doar dacă Moscova va face o mişcare fermă'. 'Regimul aflat la putere în Damasc profită foarte tare de poziţia Federaţiei Ruse. Dacă Bashar al-Assad va simţi că acest sprijin slăbeşte, anturajul lui şi în cadrul armatei, şi în cadrul guvernului, şi în cadrul comunităţii alawite se va dezbina'. Potrivit lui al-Hamza, 'sirienii au avut întotdeauna o atitudine prietenoasă faţă de Rusia, însă în ultimul an imaginea Moscovei s-a schimbat semnificativ', iar Rusia nu pare dispusă să o modifice în bine, raliindu-se la cererea Occidentului privind demiterea imediată a lui Bashar al-Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor