Occidentul vrea să convingă Rusia să-i acorde azil politic preşedintelui sirian (revista presei)

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian, Bashar al-Assad. (DSK / AFP / GettyImages)

Occidentul încearcă să convingă Rusia să-i acorde azil politic preşedintelui Bashar al-Assad, dar Moscova nu recurge deocamdată la această măsură, scrie Kommersant în ediţia sa de miercuri. Experţii nu exclud însă viabilitatea acestei soluţii la criza siriană. În plus, preşedintele sirian a dat pentru prima dată de înţeles că nu respinge varianta retragerii benevole din post.

Statele occidentale, în special SUA, îi sugerează intens Rusiei să-l cheme pe teritoriul său pe liderul sirian, potrivit unor surse din cercurile diplomatice ruse, citate de Kommersant. 'Noi nu avem şi nici nu am avut planuri să-l luam pe Assad', au dat asigurări sursele respective.

Lipsa unităţii în rândul rivalilor îl avantajează pe Assad, dar situaţia s-ar putea schimba după vizita pe care o va efectua săptămâna viitoare la Moscova o delegaţie a opoziţiei siriene, condusă de Michel Kilo. Anume el ar putea deveni o figură de compromis în jurul căreia să se unească adversarii lui Assad. Misiunea opoziţiei a fost simplificată de chiar preşedintele sirian, care, pentru prima dată, a spus răspicat, într-un interviu acordat ziarului turc Cumhuriyet, că este dispus să plece din post, dacă se va convinge că acest pas va conduce la reglementarea conflictului.

Uzbekistanul se întoarce către SUA, titrează Nezavisimaia Gazeta, menţionând că Taşkentul devine aliat al Washingtonului în operaţiunea din Afganistan, precum şi în pregătirea unui 'lanţ de baze militare' în jurul Iranului. Aspectele vor fi discutate la Taşkent, la o întâlnire a militarilor americani cu diplomaţii şi conducerea fostei republici sovietice. Uzbekistanul aşteaptă o delegaţie numeroasă de reprezentanţi ai Congresului american şi ai Departamentului de stat, menţionează publicaţia rusă.

Monopolul rus Gazprom continuă să le ofere reduceri de preţ europenilor, scrie cotidianul financiar Vedomosti. Compania rusă a semnat marţi un acord cu cel mai mare consumator european - E.On (Germania) -, căruia îi va returna aproximativ 1,3 miliarde de dolari. Rezerva totală a Gazprom destinată reducerilor preţului la gaze constituie, în acest an, aproape 7 miliarde de dolari.

Dosarul opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost luat sub controlul special al Comitetului de anchetă al Rusiei, relatează oficiosul Izvestia. Comitetul a fost sesizat de către un deputat al partidului de guvernământ Rusia Unită, Ilia Kostunov, care aruncă asupra lui Navalnîi suspiciunea spălării de bani. Concret, deputatul Rusiei Unite cere ca autorităţile competente să verifice dacă banii strânşi de Navalnîi pe internet pentru a-şi finanţa lupta împotriva corupţiei au fost cheltuiţi corespunzător.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe