Buget UE: 14 ore de întâlniri bilaterale şi o oră de summit (presa italiană)
alte articole
Reuniunea Consiliului European în vederea stabilirii bugetului Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2014-2020, care a început joi seară la Bruxelles, se află vineri pe primele pagini ale publicaţiilor din Italia.
'Buget UE, nimic nu a fost decis, Merkel nu crede în acest acord', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că şefii de stat şi de guvern din UE au decis în noaptea de joi spre vineri să suspende lucrările până vineri la prânz pentru a avea timp să examineze noua propunere a preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. 14 ore de întâlniri bilaterale şi o oră de summit pentru ca cei 27 de lideri europeni prezenţi la Bruxelles să aprobe bugetul UE pentru perioada 2014-2020.
Van Rompuy îşi menţine propunerea de buget de 973 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, care nu convinge numeroase ţări, printre care Italia şi Franţa, care au protestat împotriva reducerii cheltuielilor destinate politicilor agricole comune şi fondului comun pentru politica de coeziune. Noua propunere de buget prevede însă o suplimentare de 7,7 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună şi una de 11 miliarde de euro pentru politica de coeziune.Van Rompuy a mai propus o reducere cu 1,6 miliarde de euro a fondurilor pentru justiţie şi siguranţă şi o reducere cu 5,5 miliarde a fondurilor pentru politica externă, în timp ce nu au fost modificate sumele destinate cheltuielilor administrative, relatează publicaţia amintită.
Pentru a studia această nouă propunere de buget, lucrările Consiliului European au fost întrerupte până vineri la prânz. 'Va trebui să analizăm cu atenţie noua propunere, este prematur să facem comentarii', a declarat premierul italian Mario Monti, care a adăugat: 'Dacă Italia nu va fi mulţumită de rezultatul final al întâlnirii, nu va ezita să voteze împotriva deciziilor luate la Bruxelles'. Monti este însoţit la Bruxelles de ministrul pentru afacerile europene, Enzo Moavero, de ministrul agriculturii, Mario Catania, şi de cel al coeziunii teritoriale, Fabrizio Barca, anunţă La Repubblica.
Între timp, ceea ce este sigur este că preşedintele francez Francois Hollande nu este satisfăcut de primele rezultate ale summit-ului, iar cancelarul german Angela Merkel nu crede că va putea fi găsit un acord. În timp ce Hollande cere mai puţine reduceri ale cheltuielilor, Merkel solicită mai multe. Nici Londra nu este satisfăcută de propunerile lui Van Rompuy. Comentând aceste diferenţe de opinii, Monti a declarat: 'Nu cred că se va găsi un acord vineri, iar acest lucru nu ar fi o tragedie', semnalează cotidianul roman menţionat.
'Buget UE: Mai puţine reduceri pentru agricultură şi coeziune', titrează La Stampa din Torino, care scrie că premierul Mario Monti a spus că Italia nu va aproba soluţii pe care le va considera inacceptabile. După o zi întreagă de întrevederi bilaterale, unicul rezultat cert al reuniunii Consiliului European este numirea luxemburghezului Yves Mersch la conducerea Băncii Centrale Europene (BCE).
Acest Consiliu European este o luptă 'între contabilitate şi politică, o ciocnire între diferitele viziuni asupra viitorului Europei', iar Italia are intenţia să îşi susţină punctul de vedere, deoarece, pe baza primei propuneri a lui Van Rompuy, ar pierde aproape 10 miliarde de euro pentru agricultură şi coeziune, opinează cotidianul torinez amintit.
'Buget UE: Monti împotriva reducerilor de cheltuieli cerute de Marea Britanie', titrează cotidianul roman de stânga Il Fatto Quotidiano, care scrie că Monti a declarat: 'Nu vom aproba soluţii considerate inacceptabile. Până acum, Italia a fost penalizată în ceea ce priveşte fondurile pentru agricultură şi coeziune'.
Se anunţă negocieri dificile şi lungi, nu degeaba preşedintele Consiliului European, Van Rompuy, i-a sfătuit pe liderii europeni prezenţi la Bruxelles 'să îşi aducă trei cămăşi', convins fiind că două zile de negocieri nu vor putea fi suficiente pentru a se ajunge la un acord, comentează cotidianul roman menţionat.
În ceea ce priveşte fondurile destinate agriculturii, ministrul italian al agriculturii, Mario Catania, a spus: 'Ori se va ajunge la un acord bun, ori nu vom semna niciun acord', notează Il Fatto Quotidiano.