Budăi: "Nu s-a impus acest certificat verde cu pumnul, cu forţa"

Marius Budai (Epoch Times România)
Loredana Diacu
29.12.2021

Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi a susţinut, în contextul în care adoptarea legii certificatului verde continuă să fie amânată, că în implementarea certificatului COVID trebuie ţinut cont atât de dreptul la sănătate, cât şi de dreptul la muncă. Budăi a mai afirmat că o astfel de măsură nu trebuie impusă cu forţa, ci e nevoie de un parteneriat cu populaţia.

„Eu am apreciat foarte mult poziţia profesorului Rafila, dar şi pe cea a preşedintelui Ciolacu şi mă alătur acestei poziţii şi spun şi din punct de vedere al ministrului Muncii, care trebuie să vegheze asupra respectării Codului Muncii, dar şi asupra prevederilor din Constituţie a ce înseamnă drepturi la muncă. Dar trebuie să coroborăm şi cu dreptul la sănătate a noastră, a tuturor.

În primul rând, nu s-a impus acest certificat verde cu pumnul, cu forţa şi ne dorim un parteneriat onest cu cetăţenii români, trebuie să discutăm cu toţii. (Parteneriatul) trebuie să funcţioneze!

Orice măsură, oricât ar fi ea de bună, va avea în background nemulţumiţi, însă atunci când îţi iei cetăţeanul partener… Fac apel la memoria recentă când s-a bătut cu pumnul în masă şi s-au impus restricţii în România şi-mi aduc aminte de un bunic de acasă, din Botoşani, care stătea la colţul blocului – aţi dat voi imagini – şi era 1 fără 5 şi zicea 'dacă nu mă duc acasă, mă amendează'”, a declarat Marius Budăi la B1 TV.

În condiţiile în care în urma protestelor, precum şi a faptului că viteza de răspândire a tulpinii Omicron ar putea face legea certificatului verde aproape inutilă, cred unii deputaţi - Omicron se transmite cu o viteză foarte mare, iar certificatul verde ar urma să fie cerut la muncă după trei săptămâni de creştere consecutivă când practic deja mare parte din populaţie ar fi deja infectată -, Budăi a pus faptul că s-a făcut un pas în spate pe tema legii certificatului pe nevoia ascultării specialiştilor.

„Ăla nu e parteneriat, asta nu înseamnă combaterea pandemiei. Cu cetăţeanul trebuie să discuţi onest. De asta PSD a avut altă abordare: am spus că noi, politicienii, ne dăm în spate, că nu suntem specialişti şi nu vorbim de certificat, testare şi vaccinare. Să discute specialiştii”, a continuat ministrul Muncii.

La remarca moderatoarei că, totuşi, specialistul PSD, ministrul Alexandru Rafila, a cerut impunerea certificatului COVID la locul de muncă, dar a fost lăsat singur în solicitarea sa, Budăi a susţinut: „Nu, nu! Specialistul nostru a îmbunătăţit extrem de mult prima variantă a certificatului verde depusă în Parlament, unde era exclusă testarea, de exemplu. El a spus clar cum dorim, posibilitatea după o perioadă în care incidenţa creşte”.

Reamitim că în Coaliţie s-a discutat o variantă de lege (proiect al lui Rafila) care viza impunerea certificatului verde la locul de muncă după trei săptămâni de creştere consecutivă a coeficientului de infectări de 1,5. Ulterior, după protestele stradale, legea s-a "îndulcit" şi s-a vorbit despre faptul că aceasta nu va mai include obligativitatea certificatului la serviciu.

Legea nu a mai fost supuă la vot în Parlament, unde se pare că mulţi deputaţi inclusiv PNL şi PSD nu o vor vota. Potrivit surselor Epoch Times, unora le este teamă de reacţia opiniei publice în condiţiile în care foarte mulţi români nu sunt vaccinaţi iar alţii nu cred în utilitatea ei având în vedere noul context creat de tulpina Omicron. În condiţiile în care Omicron se răspândeşte foarte rapid, rata de infectare se poate dubla în trei patru zile şi atunci, dacă se aşteaptă trei săptămâni să se impună certificatul la locul de muncă până atunci mare parte din populaţie va fi infectată, deci nu are rost, cred unii deputaţi. De altfel, liderul PSD Marcel Ciolacu chiar a afirmat că „dacă acest proiect nu aduce nimic nou, nu are sens să mergem mai departe cu el”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor