Noi interdicţii pentru saloane: Nu mai au voie să facă tatuaje şi piercinguri minorilor sub 18 ani

Tatuaj (Facebook)
Andrei Popescu
21.05.2024

Saloanelor specializate li se interzice efectuarea de proceduri de tatuare cosmetică şi artistică în cazul persoanelor cu vârste de sub 18 ani şi nici proceduri de piercing corporal şi implant dermal minorilor, cu excepţia situaţiilor în care respectivele proceduri se fac în zona urechii şi cu acordul părinţilor.

Aceste prevederi apar într-un Ordin al ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, prin care se aprobă Normele de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală şi care a intrat recent în vigoare. Acelaşi document prevede că în saloanele de înfrumuseţare sunt interzise proceduri medicale estetice invazive şi proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale, relatează News.ro.

“Este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal şi implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepţia piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui. Este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică şi artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Este interzisă efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârstă de 18 ani”, prevede articolul 15 din Normele de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi împlantare dermală care fac parte integrantă din Ordinul semnat de ministrul Sănătăţii.

De asemenea, acelaşi articol interzice “efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”. Articolul 16 interzice “mutilarea genitală sub orice formă, precum şi orice altă procedură ce poate fi definită ca o circumcizie la femei”, documentul subliniind că “nu este luat în considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane”.

Totodată, continuă site-ul citat, ordinul ministrului Sănătăţii stabileşte reguli clare după care trebuie să funcţioneze saloanele de înfrumuseţare şi cele unde se fac tatuaje. Actul normativ stipulează paşii care trebuie urmaţi înainte, în cursul şi după unele dintre procedurile care se fac în astfel de saloane, materialele utilizate, dar şi categoriile de profesionişti care au dreptul de a realiza unele dintre proceduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor