Bucureştiul va avea hipodrom din 2014

Cai căzăceşti, Rusia, august 2012
Cai căzăceşti, Rusia, august 2012 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că în cea de-a doua jumătate a mandatului său, probabil în 2014, speră să finalizeze lucrările la Hipodromul Bucureştiului, nedând detalii despre locul în care ar putea fi amenajat, întrucât nu vrea să "dispară" terenurile. "Avem un proiect, cel al senatorului Cristian Ţopescu. Am încercat să facem hipodromul pe o latură a Lacului Văcăreşti, dar nu am reuşit. Am identificat câteva terenuri care aparţin statului, situate la câţiva kilometri de Capitală, lângă autostrada A2", a susţinut Oprescu, care a precizat că cel mai probabil hipodromul va fi finalizat în cea de-a doua jumătate a mandatului de edil şef al Capitalei. Întrebat unde anume este situat terenul şi care este suprafaţa acestuia, Oprescu a spus, citat de „B365.ro”: "Nu vreau să spun care şi unde sunt terenurile pentru ca acestea să nu dispară".

Totodată, primarul general a mai spus că pentru darea în folosinţă a unui asemenea obiectiv este necesară şi o linie de transport în genul trenurilor supraterane cu care cetăţenii să poată ajunge într-o durată scurtă de timp la hipodrom.

La începutul secolului trecut, în Băneasa, pe terenul unde e Aeroportul "Aurel Vlaicu", s-a ridicat un hipodrom. Începând cu 1875, Bucureşti a avut un Jockey Club naţional, al cărui preşedinte a fost Regele Carol I. În 1905, arhitectul I. Berindey a ridicat construcţia Hipodromului Băneasa, aflat pe locul unde este acum Complexul Expoziţional Romexpo şi o parte a Casei Presei Libere, căruia i s-au alocat 60 de hectare de teren pentru pistele de galop şi de trap, pentru tribune, restaurante, grajduri, dependinţe, anexe. În 1960, s-a disputat ultimul derby în Capitală, hipodromul a fost apoi mutat la Ploieşti, iar incinta din Bucureşti desfiinţată. Au mai rămas în picioare doar câteva clădiri în care erau grajdurile şi care, acum, renovate impecabil, adăpostesc instituţii publice, cum ar fi Administraţia Domeniului Public sector 1.

Cursele au continuat la Ploieşti, cunoscând un vârf de interes în anii '80, când erau autobuze speciale pe ruta Bucureşti-Ploieşti în ziua de curse. După evenimentele din 1989 interesul a fost din ce în ce mai scăzut, influenţat şi de starea din ce în ce mai dezastruoasă a incintei care-i adăpostea pe spectatori care, prin anii 2000, a fost închisă pentru că s-ar fi putut prăbuşi oricând peste oameni. De regulă, la curse participă acum câteva zeci de oameni, doar la Derby înregistrându-se o audienţă de câteva sute de pasionaţi.

Bucureştiul este singura capitală europeană fără hipodrom.