Bucureşti: La un spital, muncitorii câştigă dublu faţă de medicii rezidenţi

Ca o culme a aberaţiilor din sistemul medical de la noi, se pare că în România nici măcar şase ani de facultate şi alţi câţiva de rezidenţiat nu garantează un venit salarial mai mare decât cel al unui muncitor necalificat care nu a terminat liceul. Este cazul unui spital din Capitală, unde un medic rezident în anul III câştigă mai puţin decât un muncitor.
Medic impreuna cu un pacient la spitalul Pitie-Salpetriere din Paris (BERTRAND LANGLOIS / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
27.06.2012

Ca o culme a aberaţiilor din sistemul medical de la noi, se pare că în România nici măcar şase ani de facultate şi alţi câţiva de rezidenţiat nu garantează un venit salarial mai mare decât cel al unui muncitor necalificat care nu a terminat liceul. Este cazul unui spital din Capitală, unde un medic rezident în anul III câştigă mai puţin decât un muncitor.

Este vorba despre Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", care are în total 778 de angajaţi, relevă b365.ro.

Cel mai bine plătit salariat este directorul financiar-contabil, care a avut în luna mai un venit net de 6.862 de lei, fiind urmat în top de directorul medical, cu un salariu de 6.214 lei.

Cu şase ani de facultate şi trei sau patru ani de rezidenţiat la activ, medicii rezidenţi începători ar putea fi plasaţi la coada acestui clasament, având venituri mai mici chiar şi decât muncitorii necalificaţi. De exemplu, în luna mai 2012, salariile medicilor rezidenţi de la Institutul “Matei Balş” au variat între sumele de 579 de lei şi 1.013 lei. Astfel, au existat medici rezidenţi care au încasat la sfârşitul lunii 726 lei, 771 lei sau 1.013 lei.

În schimb - fără studii superioare, iar unii dintre ei şi fără liceu - muncitorii necalificaţi din aceeaşi unitate medicală au avut venituri salariale care ar putea să -i facă invidioşi pe medicii rezidenţi. De exemplu, în luna mai, un muncitor necalificat categoria I a avut un venit salarial net de până la 1.402 lei. Unii muncitori necalificaţi au avut în aceeaşi lună venituri de 1.101 lei, 1051 de lei sau 883 de lei.

De asemenea, mai bine plătiţi decât medicii rezidenţi sunt şi lăcătuşii mecanici, care au primit salarii de aproximativ 1.300 lei, în medie.

Salarii ale medicilor

Spre deosebire de colegii lor începători însă, medicii cu experienţă câştigă destul de bine. Astfel, medicii primari de la Institutul “Matei Balş” au câştigat în aceeaşi lună, mai, un salariu cuprins între 1.465 şi 5.280 de lei. Marea majoritate a medicilor primari câştigă lunar între 3.000 şi 5.000 lei pe lună, însă cel mai bine sunt recompensaţi cei care deţin şi funcţia de şef de secţie sau de serviciu. Spre exemplificare, şeful Serviciului de Supraveghere, Prevenire şi Control Infecţii Nozocomiale a avut în mai un venit net de 5.051 de lei.

Totodată, medicii specialişti au venituri ceva mai mici. În luna mai, veniturile nete ale lor au fost cuprinse între sumele de 918 şi 4.572 de lei, iar în medie, venitul unui medic specialist este de aproximativ 2.000 de lei. Desigur, cadrele medicale care deţin şi funcţii de conducere primesc un salariu net mai mare, cum ar fi de exemplu cel al şefului Laboratorului de Genetică, al cărui venit net a fost în luna mai de 3.871 de lei.

Salarii mari pentru asistentele medicale

Nici asistentele medicale nu o duc rău la Institutul “Matei Balş”. În mai 2012, o asistentă medicală a câştigat între 1.403 şi 4.660 pe lună. În medie însă, analizând veniturile tuturor asistentelor medicale angajate, acestea au câştigat între 2.500 şi 3.100 lei.

Precizăm că veniturile prezentate mai sus au fost preluate din Lista veniturilor nete aferente lunii mai a anului 2012 - la care se aplică o cotă de impozitare de 16% - publicată de Institutul “Matei Balş” pe site-ul instituţiei medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor