Bucureştenii se pregătesc să circule prin Catacombele Hanului Stavropoleos
alte articole
Calea Victoriei şi Bd. Regina Elisabeta vor fi reabilitate, în centrul vechi ne vom plimba printre catacombele Hanului Stavropoleos, iar din Piaţa Romană şi până în Rahova vom “viziona” Capitala pe un traseu amenajat exclusiv pentru pietoni şi biciclişti. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele Planului Integrat de Dezvoltare de Urbană (PIDU) aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei. Dintre cele peste 40 de proiecte, 18 sunt prioritare, iar unele dintre ele vor fi începute în acest an.
Primăria Capitalei vrea să restaureze catacombele Hanului Stavropoleos din centrul vechi şi să le transforme în obiectiv turistic. De această dată, ruinele nu vor mai fi acoperite cu sticlă, pentru a fi observate doar de la distanţă, ci vor fi introduse în spaţiul public. “Ruinele de acolo vor fi utilizate. Se poate amenaja şi o cafenea. Nu au fost încă stabilite detaliile, dar ele vor fi accesibile publicului. Bucureştenii se vor putea plimba printre aceste ruine”, a precizat pentru “B365”, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.
O altă zonă de interes, despre care se spune că ar fi împânzită cu tuneluri, este triunghiul format de parcul Cişmigiu, Centrul Vechi şi Mitropolie. În acest triunghi se află şi Curtea Veche, unde s-au conservat destul de bine unele galerii construite în timpul năvălirilor otomane, apoi au fost refolosite şi lărgite la următoarele atacuri.
Tot în Centrul Vechi, Primăria Capitalei a început lucrările şi la restaurarea Hanului Gabroveni. După finalizarea lucrărilor, Hanul va funcţiona ca centru cultural multifuncţional în care se vor dezvolta activităţi diverse, legate de arta reprezentării scenice, informare culturală şi turistică sau de loisir.
Un alt obiectiv principal ale PIDU este recâştigarea spaţiului public de către pietoni. Astfel, planul prevede amenajarea unei “autostrăzi” pietonale şi pentru biciclişti de la Piaţa Romană şi până în Rahova. Proiectul prevede amenajarea mai multor străzi din centrul Capitalei, printre care cele mai cunoscute sunt Smardan, Lipscani, Şelari, Dionisie Lupu, General Berthelot, Brezoianu, Piaţa Amzei sau Calea Victoriei.
Tot în favoare pietonilor, Calea Victoriei va fi reabilitată. Mai exact, şoferii vor pierde o bandă de circulaţie în favoarea pietonilor. “Calea Victoriei va rămâne la trei benzi pentru circulaţia auto, iar trotuarele vor fi lărgite pentru pietoni, pe segmentul cuprins între Bd. Regina Elisabeta şi Piaţa Victoriei”, a explicat arhitectul-şef. Bd. Unirii va fi “mutat” între Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei. Astfel traficul rutier se va muta de pe mijlocul bulevardului pe lateralele acestuia, zona centrală cu fântânile arteziene urmând a fi transformată în spaţiu de promenadă exclusiv pentru pietoni.
După ce se va încheia perioada pentru dezbatere publică, PIDU va intra spre aprobare la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ce mai probabil la şedinţa din mai. După aprobare, PMB va trece la întocmirea proiectelor şi atragerea finanţării. Proiectele din PIDU au o valoare de 200 milioane euro, susţine primarul general, Sorin Oprescu.