"Bucureştenii, afectaţi de un colaps iminent al RADET." Viceprimarul Pieptea îi scrie premierului interimar

Bucureştenii ar putea rămâne în orice moment fără gaze, avertizează viceprimarul Capitalei, liberalul Cornel Pieptea, într-o scrisoare deschisă adresată premierului interimar Gabriel Oprea, relatează Agerpres.
Viceprimarul Cornel Pieptea (Facebook)
Loredana Diacu
05.07.2015

Bucureştenii ar putea rămâne în orice moment fără gaze, avertizează viceprimarul Capitalei, liberalul Cornel Pieptea, într-o scrisoare deschisă adresată premierului interimar Gabriel Oprea, relatează Agerpres.

Oprirea gazelor de către furnizorii ELCEN este "iminentă", susţine liberalul, din cauza datoriilor uriaşe înregistrate la aceştia. Mai mult, planul de reparaţii al RADET pe timpul veriii nu va putea fi realizat, pe motiv că nu există finanţarea necesară.

"Vă aduc în atenţie faptul că în acest moment este iminentă oprirea gazelor de către furnizorii ELCEN, din cauza datoriilor uriaşe înregistrate la aceştia. De asemenea, nu există finanţarea necesară pentru realizarea planului de reparaţii al RADET pe timpul verii. În lipsa reparaţiilor, pierderile din sistem au ajuns foarte mari. Lunar, aproape 1 milion de metri cubi de apă se pierd din cauza avariilor din sistem. Costurile acestor pierderi se ridică la 20 de milioane de euro într-un an, bani care sunt plătiţi în cele din urmă tot de către bucureşteni", a declarat duminică viceprimarul Capitalei, în scrisoarea deschisă.

Potrivit sursei citate, liberalul îi cere premierului interimar Gabriel Oprea să precizeze dacă Memorandumul privind fuziunea ELCEN-RADET mai este de actualitate astfel încât în cazul în care Guvernul nu-şi asuma proiectul, să se caute alte strategii pentru ca bucureştenii să nu stea în frig la iarnă:

"Având în vedere că situaţia RADET este extrem de dificilă din punct de vedere financiar, riscând declararea insolvenţei, vă rog să precizaţi dacă Memorandumul privind fuziunea ELCEN-RADET, aprobat de către Guvern, mai este de actualitate, întrucât au trecut mai bine de doi ani de la semnare, iar paşii prevăzuţi în acest document nu au fost parcurşi. E important să ştim dacă acest Memorandum mai este de actualitate, deoarece, în cazul în care Guvernul nu îşi mai asumă acest proiect, trebuie identificată o altă strategie pentru a salva sistemul de termoficare centralizat şi pentru a elimina riscul ca bucureştenii să stea în frig la iarnă în casele lor", a explicat Pieptea.

Nu în ultimul rând, viceprimarul precizează că l-a informat despre această situaţie şi pe premierul Victor Ponta, însă "nu a primit niciun răspuns".

"În cazul în care confuzia va persista ca şi până acum, iar Guvernul nu-şi va asuma responsabilitatea unei decizii, indiferent care este aceasta, veţi fi responsabil, alături de Victor Ponta şi Sorin Oprescu, de soarta sutelor de mii de bucureşteni afectaţi de un colaps iminent al RADET", susţine Pieptea.

Reamintim că pe 30 iunie a.c. Cornel Pieptea anunţa, pe blogul său, că planul de administrare al RADET, adoptat în ziua respectivă de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, " reprezintă practic ultima şansă de salvare a regiei de la colaps."

"Proiectul fuziunii RADET-ELCEN, promis în urmă cu doi ani de Sorin Oprescu şi Victor Ponta, a fost abandonat de către cei doi, aşa că este nevoie de un plan B de salvare, venit din partea tehnocraţilor, de data aceasta", scria Pieptea.

Potrivit liberalului, RADET înregistrează datorii către terţi, inclusiv către instituţiile statului, de 130 milioane lei, pe lângă datoriile către ELCEN de 3.6 miliarde lei şi se află în blocaj financiar, fiind în imposibilitatea de a-şi achita datoriile, existând riscul major al solicitării insolvenţei de către oricare dintre creditori.

"Intrarea în insolvenţă a RADET va determina şi insolvenţa ELCEN, dar şi a altor furnizori. Asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu apă caldă şi căldură va fi imposibilă", avertiza Pieptea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor