Bruxellesul încearcă să păstreze aparenţele într-un joc prost: Rusia
alte articole
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, îşi începe marţi turneul din Asia Centrală. Prima ţară pe care o va vizita Ashton va fi Kârgâzstanul, unde sub preşedinţia sa va avea loc reuniunea ministerială UE-Asia Centrală. Nu este exclusă adoptarea unui nou document de cooperare UE-Asia Centrală, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Programul de cooperare dintre UE şi ţările Asiei Centrale, iniţiat de Germania, a fost estimat pentru o perioadă de până în 2013. În opinia directorului ştiinţific al Forumului ruso-german, Alexander Rahr, 'vizita lui Ashton în regiune este menită să arate că UE îşi desfăşoară propria politică în Asia Centrală şi este interesată în dezvoltarea relaţiilor cu regiunea'.
Statele din regiune sperau că UE va fi sponsorul reformelor lor complexe, în condiţiile în care a fost anunţat că Bruxellesul le va aloca 750 de milioane de dolari. La rândul său, UE era interesată într-un parteneriat cu aceste ţări, dat fiind faptul că factorul consolidării stabilităţii şi securităţii în spaţiul postsovietic este una dintre priorităţile politicii occidentale. Însă, într-o anumită etapă, iniţiativa europeană a început să bată pasul pe loc, lucru dictat în primul rând de criza economică, explică Rahr.
'Atunci când a fost adoptată strategia UE-Asia Centrală se estima că vor fi adoptate noi documente pentru dezvoltarea prevederilor acordului de la Maastricht. La acea vreme situaţia din Europa era alta, nu exista criză economică. Astăzi Europa este în criză', subliniază Alexander Rahr. În afară de aceasta, perioada dezvoltării programului pentru Asia Centrală s-a suprapus cu impasul din reforma constituţională a UE. 'În urma eşuării referendumului în Olanda, Bruxellesul a fost nevoit să modifice documentele. UE nu a putut să acorde atenţie şi să aloce suficiente fonduri pentru realizarea strategiei UE', aminteşte analistul german.
Potrivit lui Rahr, acest lucru este în mod obiectiv în interesul Rusiei. S-a dovedit că imaginea UE în calitate de forţă concurentă Rusiei a pălit în mod semnificativ în ochii statelor din Asia Centrală. Desigur, europenilor nu le place să recunoască acest lucru şi ei continuă să se concentreze pe programele de cooperare umanitară, în timp ce acele puncte care se referă la probleme globale, de exemplu cea a apei, sunt creionate vag.
'Nu există niciun fel de rezultate serioase care să permită concluzia că UE a înregistrat un succes substanţial în Asia Centrală', afirmă analistul Adjar Kurtov, cercetător în cadrul Institutului de studii strategice din Rusia. UE conştientizează că poziţiile Rusiei în regiune sunt unele solide.
Ideea Moscovei privind crearea Uniunii Eurasiatice a început să capete un contur real, constată Nezavisimaia Gazeta. Kârgâzstanul şi Tadjikistanul se pregătesc să adere la această structură. După cum subliniază Rahr, UE este împotriva consolidării Uniunii Eurasiatice. Expertul nu exclude că în timpul vizitei sale, Ashton le va solicita liderilor ţărilor din regiune să amâne aderarea la structura postsovietică, dominată de Rusia. 'Bruxellesul conştientizează că în Asia Centrală trebuie arborat drapelul UE', subliniază Rahr.
UE este îngrijorată şi de viitoarea schimbare a puterii din Kazahstan şi Uzbekistan. 'UE înţelege că deja în următorii cinci în ani în regiune vor avea loc schimbări semnificative - retragerea de pe scena politică a actualilor lideri longevivi. De aceea, UE încearcă deja la această oră să stabilească relaţiile cu noile elite ale acestor ţări, cu atât mai mult cu cât unele republici din regiune sunt considerate de UE posibili candidaţi la 'revoluţii colorate'', explică Alexander Rahr.
De asemenea, UE este îngrijorată de influenţa crescândă a Chinei în zonă. Potrivit lui Adjar Kurtov, 'doar cu cinci ani în urmă UE spera că va reuşi să obţină o bucată tentantă din resursele energetice ale regiunii'. Acest lucru nu i-a reuşit: pe de o parte resursele pleacă în direcţia Chinei, iar pe de altă parte Gazprom îşi consolidează poziţiile în zona energetică. 'Nu mai există îndoială că South Stream va fi lansat. Toate acordurile privind construcţia acestui gazoduct au fost atinse. În schimb, în privinţa Nabucco nu există claritate. UE a promovat acest proiect pentru a diversifica fluxurile de gaz şi UE continuă să fie interesată în proiectele de alternativă', subliniază Rahr.
Experţii nu exclud că UE va adopta, în relaţia cu din Asia Centrală, o nouă strategie de cooperare pentru următorii zece ani. În opinia lui Kurtov, 'aceasta este o încercare de a păstra aparenţele într-un joc prost'. Kurtov atenţionează că, 'atât timp cât în cadrul UE nu se va ajunge la un consens - care este puţin probabil să fie atins în decursul unui viitor apropiat, nu trebuie aşteptată o consolidare a influenţei acesteia'.