Represiunea din 2012 din Rusia, cea mai mare de la destrămarea Uniunii Sovietice
alte articole
Autoritarismul din Rusia a crescut anul trecut până la niveluri nevăzute din epoca sovietică încoace, printr-o serie de legi dure pentru reducerea libertăţilor politice şi hărţuirea activiştilor din opoziţie şi criticilor, a declarat joi Human Rights Watch, potrivit unui raport Reuters.
Represiunea a coincis cu revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin şi numirea predecesorului şi protejatului său, Dmitri Medvedev, în calitate de prim-ministru, potrivit grupului cu sediul la New York.
"De la întoarcerea lui Putin ... nu numai că tentativa de liberalizare a epocii lui Medvedev a fost complet inversată, dar autoritarismul din Rusia a atins un nivel necunoscut în istoria recentă", a declarat Rachel Denber, directorul adjunct al Diviziei pentru Europa şi Asia Centrală a grupului.
Vorbind la o conferinţă de presă de la Moscova care însoţeşte publicarea raportului său anual privind drepturile omului în lume, Denber a criticat şi poziţia guvernului rus faţă de Vest.
De când Putin a început un mandat de şase ani în luna mai, el a semnat legi restrictive privind protestele, a cerut organizaţiilor non-guvernamentale finanţate de străini să se înregistreze ca "agenţi străini", şi a stabilit noi norme privind trădarea, despre care criticii susţin că ar putea expune pe aproape oricine se asociază cu străinii, riscului urmăririi penale.
Mai mulţi lideri şi activişti din opoziţie se confrunta cu închisoarea dacă vor fi condamnaţi în baza acuzaţiilor despre care criticii lui Putin spun că sunt inventate. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a negat că Kremlinul se foloseşte de instanţe şi de poliţie pentru a presa criticii.
"Măsurile de intimidare a criticilor şi de restrângere a societăţii civile vibrante din Rusia au atins niveluri fără precedent", a afirmat Hugh Williamson, directorul Diviziei pentru Europa şi Asia Centrală al HRW într-o declaraţie.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukashevich, a afirmat că nu a citit raportul, dar că Rusia va putea comenta ulterior şi "arata că situaţia drepturilor omului în Rusia nu este cea mai rea."
El a notat că rapoartele anuale ale ministerului rus au arătat că "există probleme sistemice grave în domeniul drepturilor omului în Statele Unite şi în multe ţări ale Uniunii Europene."
"Înainte de a-i critica pe alţii, ar trebui să se uite în propria curte", a declarat Lukashevich, la un şedinţă de presă săptămânală.