Bruce Sterling: 'Facebook' are zilele numărate

O lume în care diferenţa dintre real şi virtual dispare, în care cuvântul Internet îşi pierde semnificaţia, unde Facebook este doar o amintire îndepărtată, iar drepturile noastre ca cetăţeni digitali sunt reduse la zero - este ceea ce ne aşteaptă în circa zece ani, este de părere Bruce Sterling, futurolog texan, unul dintre părinţii literaturii cyberpunk, iar atunci când vine vorba de a imagina societatea şi tehnologiile de mâine una dintre vocile cele mai autorizate din lume. 'L'Espresso' publică un interviu cu el în ultimul număr.
Logo-ul FaceBook. (Justin Sullivan/Getty Images)
Epoch Times România
10.05.2011

O lume în care diferenţa dintre real şi virtual dispare, în care cuvântul Internet îşi pierde semnificaţia, unde Facebook este doar o amintire îndepărtată iar drepturile noastre ca cetăţeni digitali sunt reduse la zero - asta este ceea ce ne aşteaptă în circa zece ani, este de părere Bruce Sterling, futurolog texan, unul dintre părinţii literaturii cyberpunk; iar atunci când vine vorba de a imagina societatea şi tehnologiile de mâine -una dintre cele mai autorizate voci din lume. 'L'Espresso' publică un interviu cu el în ultimul număr.

În discursul de încheiere a întâlnirii ''Reboot 11'', Sterling a afirmat că viitorul cedează locul pentru ceea ce se numeşte 'atemporalitate''. Un stadiu în care un sistem operativ se interpune între noi şi cultură. Google Books, de exemplu, are mii de texte istorice disponibile, dar odată ce aceste texte vechi au fost digitalizate, sunt toate noi, îşi pierd raritatea, exclusivitatea şi toate semnele fizice ale trecerii timpului, lucru valabil şi pentru muzică şi film. Consecinţa pentru Sterling este că patrimoniul nostru devine atemporal.

Întrebat cum se va schimba experienţa noastră privind Internetul, Sterling crede că viteza, banda şi capacitatea de stocare vor creşte radical. Dispozitivele pe care le folosim vor deveni mai uşoare şi mai mobile. Cuvântul 'Internet' va dispărea aşa cum a dispărut expresia 'autostrada informaţiei'. Distincţia artificială între 'virtual' şi 'real' îşi va pierde semnificaţia. Şi Facebook are zilele numărate, fiind o reţea de socializare bazată pe anuarul unui colegiu. De ce o reţea de socializare avansată ar trebui să semene cu anuarul tipărit al unui colegiu?, se întreabă expertul. Facebook este un hibrid ciudat, vulnerabil la aceleaşi forţe inovatoare care l-au produs.

Solicitat să explice ce va fi în locul lui peste 10 ani, futurologul texan crede că numai nu blogurile, care vor dispărea chiar mai repede decât ''social media'' precum Facebook. Ceva nou va înlocui media actuale, ceva care va fi mai potrivit pentru tehnicile de mâine: maşini mai rapide şi mai puternice în toate privinţele. Nu există motive să se creadă că media digitale se vor stabiliza în curând. ''Ne lipsesc cuvintele pentru ceea ce va veni. 'Ubicuitate' este un cuvânt destul de potrivit'', spune Sterling.

Aceste media noi vor avea o influenţă politică precum cele actuale. Oare vor face mai uşoară promovarea democraţiei în lume? Potrivit lui Sterling, chiar dacă arhitectura unei maşini are puternice implicaţii politice, este greşit să se creadă că instrumentele noastre pot fi salvarea politică. Chiar o lume pe deplin democratică va avea cu ce să lupte: suferinţa, sărăcia, grupuri private de dreptul de vot, conflictele dintre generaţii, rivalităţile religioase.

Potrivit expertului american, nu există un dictator care să-şi fi construit ''social media'' într-un mod în care, de exemplu, Hitler şi Goebbels au construit media naziste. El este de acord că ''social media'' au multe caracteristici fără lege şi arbitrare, deoarece multe aspecte ale societăţii au fost lăsate la mâna forţelor pieţei. Nu există mulţi dictatori, dar există mulţi magnaţi şi o economie distrusă care sărăceşte clasa de mijloc. În opinia sa, este alarmantă şi ascensiunea războiului cibernetic. Există totodată o reţea serioasă de spionaj sponsorizată de stat şi multe arme noi ale unor grupuri de hackeri în interiorul şi în afara guvernului.

Sterling a inventat sintagma 'favela şic': o situaţie în care ajungi să accepţi orice limitare a propriilor drepturi doar pentru a fi popular pe Facebook, de exemplu. Imigranţii ilegali sunt mari utilizatori de Internet, deoarece au nevoie de el pentru a supravieţui, dar au foarte puţine drepturi civile Este uşor de imaginat o lume în care acest tip de precaritate legală şi civilă se aplică majorităţii oamenilor.

Întrebat dacă pe viitor ''leaking-ul'' digital va fi mai degrabă regula decât excepţia, Sterling a precizat că aşteaptă să vadă dacă agenţiile de informaţii vor începe să divulge documente sensibile fără a mai fi nevoie de intermediari ca Julian Assange şi contactele lui în vechea presă. Cu alte cuvinte, scurgerile vor trece de la provocarea de scandaluri mediatice la instrumente deliberate de operaţiuni, altele decât războiul? Dacă acest lucru se va întâmpla, ceea ce este plauzibil, atunci este vorba de o schimbare decisivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor