BRM: Tranzacţionarea gazelor pe bursă ar duce la scumpirea acestora
Gazele naturale se pot tranzacţiona oficial pe bursă începând de joi, pentru prima dată în România, însă acest lucru ar putea duce la o majorare a preţului, inclusiv pentru populaţie, a declarat într-un interviu pentru Agenţia de presa r/News preşedintele–director general al Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice.
”Cu siguranţă s-ar majora şi gazele livrate populaţiei. Liberalizarea va duce la o majorare. În condiţiile în care valoarea e dictată de preţurile internaţionale, normal că acesta va fi efectul”, a precizat Gabriel Purice.
Majorarea ar apărea însă ca urmare a solicitărilor distribuitorilor şi furnizorilor de gaze făcute Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a le recunoaşte costurile şi nu ca urmare a tranzacţiilor bursiere.
La rândul său, preşedintele BRM, Septimiu Stoica, spune că s-au creat pieţe care oferă protecţie pentru consumatorii casnici şi, de multe ori, furnizorii vindeau foarte aproape de costul de producţie, urmărind să-şi recupereze diferenţele din vânzarea către alţi cumpărători.
”Evitând obligaţia de a vinde la preţuri reglementate, se deschide o supapă de creştere a preţului. Există totodată şi corelarea cu preţurile internaţionale. De ce aş obliga un producător român să vândă mai ieftin în ţară decât ar putea să vândă în străinătate? Nu sunt instituţii de caritate niciunele dintre ele. Şi atunci primul impact scontat şi rezultat şi din experienţa altor ţări, este o creştere a preţului. Toată problema e ca acest preţ să nu crească foarte mult, să nu crească necontrolat şi, în acelaşi timp, inerţia creşterii să se ducă peste cât ar fi un preţ şi suportabil şi rezonabil economic şi social”, a afirmat Stoica.
Potrivit acestuia, mecanismele bursiere, prin concurenţa pe care o generează prin transparenţă, ar trebui să ducă, după primul şoc al măririi preţului, la o scădere a acestuia, creând astfel adevăratul preţ al pieţei.
Preşedintele BRM spune că nu se aşteaptă la vânzarea unor cantităţi mari de gaze pe bursă şi, oricum, nu neapărat de la 1 august, pentru ca societăţile din domeniu sunt încă sceptice faţă de acest nou tip de platformă bursieră.
„Tranzacţionarea gazelor naturale începe oficial de pe 1 august. Acum, este greu de presupus că exact pe 1 august vor fi primele tranzacţii, dar, oricum, se ridică o cortină în ceea ce priveşte acest tip de tranzacţii. Există totuşi interes din mai multe unghiuri de vedere. Întâi, că prima dată se tranzacţionează bursier această resursă importantă în România. Până acum am avut de-a face în majoritate cu o piaţă reglementată. Directivele europene şi calendarul care ne-a fost stabilit ne conduc spre o piaţă liberalizată şi, că o consecinţă a acestei liberalizări care va avea loc treptat, a apărut şi această punere în operă a titlurilor bursiere”, a subliniat oficialul BRM.
Acesta a precizat că, spre deosebire de piaţa energiei electrice, se permite, pentru prima dată, o concurenţă la nivelul operatorilor, dar şi al pieţelor de tranzacţionare, al platformelor electronice, referindu-se la competiţia dintre OPCOM şi BRM, cele două burse care au licenţă pentru a tranzacţiona gazele.
”Dacă energia electrică se tranzacţionează bursier de o perioadă bună de timp, în domeniul gazelor naturale lucrurile au început să se mişte mai hotărât doar în ultima perioadă de timp. Iar modul de tranzacţionare al gazelor îl va copia pe cel al energiei. În piaţa românească lucrurile sunt mai deosebite, la nivelul numărului de participanţi. Pe piaţa de energie avem mult mai mulţi jucători, participanţi, dar şi mai mulţi vânzători. La gaze, avem o situaţie specială, în care piaţa în sine este ocupată preponderent de doi mari jucători, producătorii de gaze Petrom şi Romgaz, care asigură cea mai mare parte din producţia ţării”, a punctat Septimiu Stoica.
Reprezentantul BRM notează că există totuşi o reţinere a jucătorilor din domeniu, din cauza lipsei precedentului.
”Noi nu vedem o piaţă constituită foarte clar. Se vor tranzacţiona gaze, dar nu în cantităţi mari, nu cantităţi interesante. Distribuitorii ar vrea să cumpere, ei nu au nicio problemă de unde cumpără, ei ar prefera pe bursă, evident”, a afirmat preşedintele BRM.
Stoica a menţionat că BRM vrea să tranzacţioneze atât gaze din producţia internă, cât şi din import.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat pe 19 iulie că atât Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale (OPCOM), cât şi Bursa Română de Mărfuri (BRM) au primit licenţă de administrare a pieţei centralizate de gaze naturale.
Cei mai mari producători de gaze din România sunt compania de stat Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, care, împreună, acoperă peste 98% din producţia internă. Cele două companii produc anual peste 10 miliarde de mc de gaze şi asigură circa trei sferturi din consumul de gaze la nivelul întregii ţări. Alte companii care produc gaze în România sunt Lotus Petrol, Foraje Sonde, Amromco Ploieşti, Amromco New York şi Aurelian Oil&Gas. Companiile nu sunt însă obligate să tranzacţioneze gaze pe bursă, măsura fiind opţională.
Bursa Română de Mărfuri (BRM) este o companie privată cu lege specifică de funcţionare, înfiinţată în anul 1992, cu scopul punerii la dispoziţia mediului de afaceri a unui instrument specific economiilor de piaţă moderne. În prezent are peste o sută de acţionari (companii private, bănci şi traderi) şi tranzacţionează certificate de dioxid de carbon, produse petroliere şi materiale de construcţii.