Brennan respinge acuzaţia de a fi jucat un rol central în torturarea de către CIA a unor presupuşi terorişti

John Brennan a negat în cadrul audierii sale de confirmare în funcţia de director al CIA de către Senatul SUA acuzaţiile că ar fi jucat un rol central în torturarea de către agenţie a unor persoane suspectate de terorism şi a sugerat că a fost indus în eroare în calitate de înalt oficial al CIA privind valoarea informaţiilor obţinute prin practica simulării înecului (waterboarding), relatează cotidianul The Guardian.
John Brennan, nominalizat  de preşedintele Barack Obama pentru func'ia de director CIA, 7 februarie 2013, Capitol Hill (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.02.2013

John Brennan a negat în cadrul audierii sale de confirmare în funcţia de director al CIA de către Senatul SUA acuzaţiile că ar fi jucat un rol central în torturarea de către agenţie a unor persoane suspectate de terorism şi a sugerat că a fost indus în eroare în calitate de înalt oficial al CIA privind valoarea informaţiilor obţinute prin practica simulării înecului (waterboarding), relatează cotidianul The Guardian.

Brennan a fost supus unui interogatoriu de lungă durată privind răpirile operate de CIA şi abuzul asupra unor presupuşi terorişti deţinuţi în 'situri negre', ca urmare a unui raport confidenţial al Senatului de 6.000 de pagini, pe care Brennan l-a descris ca fiind 'foarte îngrijorător şi deranjant' în probele potrivit cărora agenţia a prezentat deformat şi a minţit cu privire la valoarea aşa-numitelor ''enhanced interrogation techniques'' (EIT, tehnici de interogare intensificate).

Candidatul lui Obama a abordat întrebările cu încredere, în contrast cu aspectul dezarticulat al audierii lui Chuck Hagel, la audierea de confirmare ca ministru al apărării, săptămâna trecută, şi are şanse să obţină aprobarea ca director al CIA, potrivit The Guardian.

Brennan a fost interogat cu atenţie cu privire la ceea ce a ştiut despre răpirea şi torturarea de către CIA a unor persoane suspectate de terorism pe vremea când a fost director adjunct al agenţiei, după atentatele din 11 septembrie 2001. El a fost informat că un alt înalt oficial al CIA a declarat că Brennan a ajutat la 'stabilirea parametrilor' în inventarea unor tehnici EIT şi obţinerea autorizaţiei de a le utiliza din partea Ministerului Justiţiei.

Candidatul lui Obama a negat, dar a recunoscut că a ştiut despre program şi a declarat că a avut obiecţii. Întrebat de ce nu a intervenit pentru a-l opri, el a spus că nu era la latitudinea lui. 'Nu am luat măsuri pentru a opri utilizarea de către CIA a acestor tehnici. Nu mă aflam în lanţul de comandă al acelui program', a spus el. 'Am fost înştiinţat de program. Am primit o 'carbon copy' privind unele dintre aceste documente, dar nu am avut drept de supervizare a lor. Eu nu am fost implicat în crearea programului', a spus el.

'Am exprimat obiecţiile mele personale şi punctele mele de vedere unor colegi din agenţie în legătură cu anumite practici EIT, cum ar fi simularea înecului, nuditatea şi altele, dar nu am încercat să le opresc pentru că a fost ceva ce s-a decis în altă parte a agenţiei', a spus el.

Brennan a apărat un interviu pentru CBS, în 2007, în care a spus că EIT 'au salvat vieţi', prin colectarea de informaţii valoroase. 'Din rapoartele pe care le-am obţinut ulterior şi în anii care au urmat, am avut în mod clar impresia că a fost vorba de informaţii valoroase care au fost obţinute', a spus el.

El şi-a retractat însă acest punct de vedere şi a declarat în cursul audierii sale că raportul Senatului privind programul de detenţie şi interogare al CIA l-a deranjat. 'Au existat în mod clar o serie de lucruri, multe lucruri, pe care le-am citit în acel raport, care au fost foarte îngrijorătoare şi deranjante pentru mine. Pe unele doresc să le examinez imediat, dacă voi fi confirmat ca director al CIA. Raportul a vorbit despre gestionarea incorectă a programului, prezentare greşită de informaţii, furnizare de informaţii inexacte şi a avut termeni destul de condamnabili în mare parte în ceea ce priveşte natura acestor activităţi desfăşurate', a spus Brennan.

Deşi Brennan a refuzat să numească ''waterboarding'' tortură, el a promis că sub conducerea sa CIA nu va mai folosi astfel de tehnici.

Oficialul nominalizat de Obama pentru postul de director al CIA a apărat puternic, de asemenea, politica Casei Albe privind folosirea dronelor, al cărei arhitect principal a fost, afirmând că publicul nu apreciază 'agonia' prin care trece guvernul pentru a evita decesele unor civili. El a fost presat să-şi asume angajamentul de a informa Congresul cu privire la operaţiuni ale serviciilor de informaţii, după bătălii îndelungate cu Casa Albă pentru a avea acces la informaţii clasificate, inclusiv baza legală pentru asasinarea unor cetăţeni americani de către drone.

Obama a refuzat în repetate rânduri să dea publicităţii avizul juridic de 50 de pagini care-i acordă puterea de a semna execuţii sumare cu drone şi doar le-a permis unor membri ai Comisiei pentru servicii secrete a Senatului să-l citească cu câteva ore înainte de audiere, după ce unii au ameninţat că vor obstrucţiona confirmarea lui Brennan.

Brennan a precizat că dronele sunt folosite numai ca 'ultimă soluţie pentru a salva vieţi', dar a fost de acord că 'trebuie să optimizăm transparenţa în timp ce în optimizăm şi caracterul secret' privind asasinările.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor