Braţul lung al Chinei: liderul Hong Kong-ului susţine că este deasupra legii
alte articole
Liderul Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, a declarat reporterilor la o conferinţă de presă din 16 septembrie că biroul şefului executiv deţine o “poziţie specială care transcende” puterea executivă, legislativă şi juridică ale guvernului oraşului.
“Prin urmare, este adevărat că şeful executiv are o putere supremă”, a declarat Leung, ale cărui remarci au şocat oraşul după ce au fost difuzate de RTHK.
În remarcile sale, Leung a apreciat discursul susţinut cu câteva zile în urmă de Zhang Xiaoming, un oficial chinez de rang înalt din Biroul de Legătură din Hong Kong – de facto reprezentantul oficial al Partidului Comunist Chinez în regiune – în timpul unui seminar ce a avut loc cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a promulgării constituţiei Hong Kong-ului – numită Legea Fundamentală.
Zhang a declarat că şeful executiv are o “poziţie specială, care este deasupra organelor administrative, legislative şi juridice” şi că “nu este corect să se descrie sistemul politic al Hong Kong-ului ca [fiind marcat de] o separare a puterilor.”
Leung Chun-ying şi Zhang Xiaoming au fost prompt criticaţi de legiuitori, academicieni şi jurişti din Hong Kong. Oraşul din sudul Chinei, o fostă colonie britanică transformată într-o regiune administrativă specială, a primit un “grad ridicat de autonomie” pentru a se conduce singură după ce a fost retrocedat Chinei în 1997 de către Marea Britanie.
Dacă Leung Chun-yin este “deasupra puterilor legislativă, executivă şi juridică, atunci care este diferenţa dintre Leung şi un împărat feudal?”, s-a întrebat Alan Leong, un proeminent parlamentar pro-democraţie, în timpul unei emisiuni radio la RTHK.
Johannes Chan, decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea din Hong Kong, a declarat pentru Radio Free Asia că remarca lui Zhang Xiaoming reprezintă o încălcare a Legii Fundamentale, care defineşte în mod clar obligaţiile şi puterile celor trei ramuri ale guvernului. Prin urmare, declaraţia lui Zhang nu are nicio bază legală, a susţinut Chan.
Criză existenţială?Shi Cangshan, analist independent pe probleme politice chineze ce locuieşte în Washington, D.C., a declarat că această chestiune a puterilor şefului executiv are mai puţin de a face cu modul în care este interpretată decât cu realităţile politice curente din Hong Kong.
“Cetăţenii din Hong Kong sunt îngrijoraţi din cauza acestui lucru deoarece nu există un mecanism de supraveghere a legii chineze, spre deosebire de sistemul britanic”, a declarat Shi pentru Epoch Times.
În vremurile coloniale, şeful executiv, care era, pe vremuri, şi guvernatorul Hong Kong-ului, avea o poziţie specială în guvern care nu era complet diferită de Marea Britanie. Dacă şeful executiv sau guvernatorul comitea o infracţiune gravă, atunci era judecat conform legilor Marii Britanii.
De la retrocedarea Hong Kong-ului către China, regimul chinez a interferat cu legislaţia oraşului, încercând chiar să forţeze adoptarea unei controversate legi privind securitatea naţională în 2003.În 2014, China a adoptat Carta Albă în luna iunie, declarând o “jurisdicţie extinsă” asupra Hong Kong-ului. În 31 august, Beijingul a oferit un plan de "reformare" a alegerilor, care permitea cetăţenilor oraşului să voteze pentru un şef executiv în cadrul unui vot universal, cu condiţia să aleagă doar între 2 sau 3 candidaţi aleşi şi aprobaţi de un comitet controlat de Partidul Comunist Chinez.
Aceste decizii au declanşat nemulţumiri puternice în rândul cetăţenilor din Hong Kong, atenţi la manevrele regimului comunist, care, de la preluarea oraşului, încearcă să submineze sistemul democratic lăsat de britanici.
În semn de protest faţă de maşinaţiunile Chinei, sute de mii de persoane au ieşit anul trecut pe străzile din Hong Kong, în cadrul unei mişcări numite Revoluţia Umbrelelor, care a durat 3 luni.
Când a fost supus votării în luna iunie a acestui an, planul de "reformare" a alegerilor pentru şeful executiv a fost respins zdrobitor de o majoritate răsunătoare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.