Borza: Proiectul centralei Tarniţa-Lăpuşteşti trebuie să continue, căutăm surse de finanţare
alte articole
Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat că proiectul de realizare a Centralei Hidrocentralei de Acumulare prin Pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti (Cluj) este vital pentru sistemul energetic românesc şi că se va încerca identificarea surselor de finanţare.
"Proiectul de realizare a Centralei Hidrocentralei de Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti (Cluj), care presupune o investiţie estimată la 2 miliarde de euro, trebuie să continue", a declarat Borza, într-un comunicat.
Remus Borza participă vineri la întâlniri succesive cu executivul SH Cluj şi cu responsabilii de proiect. "Vom încerca să identificăm sursele şi modalităţile de finanţare a acestui proiect vital pentru sistemul energetic românesc în condiţiile deschiderii procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica şi a diminuării fondurilor pentru investiţii din cauza secetei prelungite", a mai spus Borza.
CHEAP Tarniţă-Lăpuşteşti, cu o putere instalată de 1000 MW, reprezintă cea de-a două mare investiţie aflată în curs de dezvoltare în domeniul energetic românesc, după reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, iar datorită manevrabilităţii ridicate şi a posibilităţii de funcţionare în regim pompă-turbină asigură: îmbunătăţirea regimului de funcţionare a grupurilor din CNE Cernavodă prin transferul de energie electrică de la gol la vârf, reglajul frecvenţă-putere, rezervă terţiară rapidă, rezervă de avarie de scurtă durată.
De asemenea, asigură condiţii optime pentru instalarea unei puteri de circa 2000 MW în centrale electrice eoliene şi îmbunătăţeşte participarea Sistemului Energetic Naţional (SEN) la piaţa unică de energie electrică, mărind gradul de siguranţă şi posibilitatea exploatării acestuia în condiţii tehnice şi economice superioare.
"Pe parcursul întâlnirilor programate în cadrul vizitei la sucursala Cluj, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol, directorul general Ştefan Gheorghe şi directorii principalelor direcţii ale Hidroelectrica vor analiză aspecte referitoare la legislaţia aplicabilă, asigurarea terenurilor necesare realizării investiţiei, racordarea la sistemul energetic naţional sau elemente privind selecţia investitorilor, astfel încât să fie identificate punctele critice care există în derularea proiectului", se menţionează într-un comunicat al Hidroelectrica.
În comunicat se precizează că programul vizitei din perioadă 12 - 13 octombrie la sucursalele Hidroelectrica Cluj şi Bihor include, de asemenea, centrala Hidroelectrică de la Răstoliţa (35 MW putere instalată) care are termen de finalizare 2013 şi cele două amenajări hidroelectrice de la Firiza, cu puteri instalate sub 10 MW.
"Acestea sunt deosebit de importante pentru Hidroelectrica deoarece finalizarea lor, prevăzută pentru 2014, va aduce societăţii venituri suplimentare prin schema de sprijin cu trei certificate verzi pentru fiecare MWh energie regenerabila realizat în capacităţi noi de producţie", se mai spune în comunicat.