Borza: Nu vă iluzionaţi cu managerii privaţi, nu pot face curăţenie la o companie de stat

Epoch Times România
13.08.2012

Managerii privaţi nu pot face curăţenie la companiile de stat, pentru că acolo sunt contracte a căror reziliere ar fi prea costisitoare, astfel că singura soluţie este insolvenţa, a declarat luni, Remus Borza, partener al Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

”Toate societăţile de stat ar trebui să treacă prin purgatoriul insolvenţei. Nu vă iluzionaţi cu managementul privat. Niciun manager, fie că îl aduci de la Londra sau de la Washington, nu poate să facă curăţenie într-o societate cu capital de stat. De ce? Pentru că gaseşte aceleaşi contracte împovărătoare pe care nu poate să le denunţe. Sau dacă le denunţă, plăteşte sute de milioane de euro penalităţi. Acele contracte au fost făcute de avocaţi deştepţi ai unor băieţi deştepţi şi care s-au securizat din perspectiva unei rezilieri unilaterale, ca acea firmă a statului să rămână captivă pe toată perioada contractului. Doar administratorul judiciar poate să denunţe orice contract comercial”, a declarat Remus Borza.

El a explicat că rezilierea unui contrcat la o companie de stat poate avea drept consecinţă plata unor penalizări, astfel că un manager privat ar putea alege mai bine să nu schimbe nimic.

”Se va trezi acel manager, care poate să ia şi un milion de euro pe lună, cu contracte colective de muncă în care trebuie să plătească 70 de indemnizaţii şi în care, dacă va vrea să dea portarul sau femeia de serviciu afară, va trebui să le dea 48 de salarii compensatorii. Dacă luaţi salariu mediu pe Hidroelectrica de 1.643 de euro pe salariat şi înmulţiţi cu 48, indiferent care ar fi acel manager, se va gândi de două ori şi se va răzgândi, şi nu va pe nimeni afară, şi nu va putea să restructureze, deci nu va putea să eficientizeze. Nu sunt un partizan al managementului privat în societăţile de stat, sunt doar bani aruncaţi pe fereastră”, a spus Borza.

De asemenea, el se declară împotriva privatizării Hidroelectrica şi spune că aceasta este o companie strategică ce ar trebui să rămână în portofoliul statului.

”Hidroelectrica e o societatea strategică pentru România, am secătuit destul România de resurse, mai urmează să vindem şi resursele minerale. Toate războaiele secolului 21 se duc pe resurse de hrană şi pe resurse minerale. Noi nu mai avem nimic de vândut, am vândut tot. Nu sunt un adept al privatizării, pentru că Hidroelectrica poate să funcţioneze foarte bine şi rămânând în portofoliul statului. Hidroelectrica este oricum parţial privatizată. Are 20% din capitalul social tranferat la Fondul Proprietatea, dar sigur că aceasta este o decizie politică, iar eu, ca simplu cetăţean, îmi dau cu părerea”, a mai spus Borza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor