Borza: Clauza de forţă majoră privind reducerea livrărilor ar putea fi aplicată timp de 2 pînă la 3 luni
alte articole
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat luni într-o conferinţă de presă că este posibil ca efectele clauzei de forţă majoră, respectiv reducerea livrărilor de energie, să se aplice pe o perioadă de 2-3 luni.
"Situaţia din prezent este asemănătoare cu cea din 1946-1947, cunoscută ca perioada «marii secete» sau «marii foamete». Luând în considerare p rognozele Institutului Naţional de Hidrologie şi ale Administraţiei Naţionale Apele Române, veştile nu sunt îmbucurătoare. Nivelul va fi acelaşi şi în lunile august-septembrie, dar sperăm la o revenire în octombrie-noiembrie. Clauza va fi aplicată pe o perioadă de 2-3 luni", a precizat Borza.
Acesta a explicat că în 2010 Hidroelectrica realiza 20 tera wati oră, iar în 2011, în primul an de secetă, s-a ajuns la 14,6 tera wati oră, ajungându-se în 2012 la minimul istoric de sub 13 tera wati oră.
Hidroelectrica a anunţat luni că va activa începând de marţi, 7 august, clauza de forţă majoră, respectiv reducerea cantităţilor de energie livrată proporţional cu producţia, pentru toate cele 23 de contracte ale societăţii.Pentru cele 6 contracte, încheiate pe bursă OPCOM la 31 iulie 2012 şi care intră în vigoare în 10 august 2012, a fost depusă documentaţia pentru obţinerea avizelor de forţă majoră.
Măsura va fi luată din cauza scăderii accentuate a debitelor pe Dunăre.
"Hidroelectrica a fost obligată să activeze clauza de forţă majoră din cauza scăderii accentuate a debitelor pe Dunăre şi pe principalele râuri interioare, având în vedere şi prognozele hidrologice nefavorabile pentru următoarele luni. Luna iulie 2012 a avut cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ultimii 60 de ani şi valori hidrologice scăzute în toate sectoarele amenajate ale Hidroelectica", potrivit companiei.
Borza a explicat că efectul principal al aplicării caluzei de forţă majoră este reducerea cantintăţii de electricitate furnizată clienţilor.
Hidroelectrica a fost obligată să activeze clauza de forţă majoră din cauza scăderii accentuate a debitelor pe Dunăre şi pe principalele râuri interioare, având în vedere şi prognozele hidrologice nefavorabile pentru următoarele luni.
Clauza de majoră presupune evenimente sau împrejurări de voinţa părţii care invocă măsura, care apar după încheierea contractului şi împiedică sau întârzie îndeplinirea obligaţiilor contractuale.
Hidroelectrica va realiza, în actualele condiţii hidrologice, în august o producţie de doar 700 GWh, faţă de producţia bugetată de 1.100 Gwh, reprezentând un minim istoric de la înfiinţarea societăţii până în prezent.
Astfel, ca urmare a activării clauzei de forţă majora, Hidroelectrica va reduce livrările de energie proporţional cu reducerea producţiei.
Hidroelectrica va livra întreagă producţie proprie, proporţional, pe toate contractele aflate în derulare.