Remus Borza: Au fost denunţate şase contracte bilaterale ale Hidroelectrica, mai sunt patru în vigoare

Epoch Times România
25.07.2012

Hidroelectrica a denunţat şase din zece contracte bilaterale, iar declaraţia premierului Ponta potrivit căreia au fost reziliate toate aceste contracte este "politică şi atât", a declarat, Remus Borza, partener al Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"Este o declaraţie politică şi atât. Cel care gestionează procedura insolvenţei nu este premierul, nici ministrul Economiei, ci exclusiv administratorul judiciar. La momentul acesta mai sunt patru contracte în derulare: un contract renegociat cu Electromagnetica şi trei contracte în negociere cu Electrocarbon Slatina, Elsid, Alro Slatina. Au fost denunţate şase din zece contracte, mai sunt patru în vigoare", a precizat Borza.

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de guvern, că actualul guvern a reuşit “ce n-a reuşit niciun guvern până acum şi nici preşedintele” şi anume că la Hidroelectrica s-au reziliat toate contractele bilaterale.

“Veştile de la Hidroelectrica sunt foarte bune. Ce n-a reuşit niciun guvern până acum şi niciun preşedinte care se lupta pe la televizor, am reuşit noi. Faptul că s-au reziliat înţeleg, domnule ministru Chiţoiu, toate contractele bilaterale, faptul că nu mai pierdem peste un miliard şi jumătate de euro pe baza unor decizii şi semnături ale domnului Videanu, este cea mai bună veste”, a declarat premierul Victor Ponta.

“Cred că foarte mulţi au zis că nu o să reuşim nici noi”, a adăugat şeful Executivului.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara în 20 iulie că paguba estimată din contractele bilaterale ale Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi" se ridică la 4,5 miliarde lei.

"Hidroelectrica vindea energia electrică în cea mai mare parte prin contracte bilaterale încheiate cu băieţii deştepţi. Paguba societăţii din aceste contracte se ridică la 4,5 miliarde lei, de când au fost încheiate şi până în prezent, aşa cum a fost evaluată de administratorul special şi de cel judiciar", a spus Chiţoiu.

"Cu două excepţii, toţi beneficiarii acestor contracte au avut o poziţie refractară, nu au achiesat la noile condiţii de negociere, adică preţul de vânzare să fie cel de pe piaţa concurenţială. Nu au fost de acord nici cu reducerea cantităţilor. Au fost denunţate trei contracte, cu Europec şi două cu EFT. Se preconizează că nu se va ajunge la o înţelegere cu intermediarii, urmând ca până la finalul lunii să fie denunţate şi aceste contracte", a mai precizat Chiţoiu

Potrivit acestuia, ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica este prevăzută pentru începutul celui de-al patrulea trimestru din acest an.

Tribunalul Bucureşti a admis pe 20 iunie cererea Hidroelectrica de intrare în insolvenţă, fiind numit ca administrator judiciar firma Euro Insol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor