Borbely, despre confiscări: Proprietatea este sfântă. Vom discuta mult pe această temă

Laszlo Borbely.
Laszlo Borbely. (www.gov.ro)

Reprezentanţii UDMR au cerut dezbateri pe tema confiscării averilor ilicite, măsură propusă recent de fostul procuror general Codruţa Kovesi şi de premierul Victor Ponta, care s-a referit la preluarea de către stat a maşinilor conduse de şoferi care au depăşit cu mult viteza maximă admisă.

Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely a declarat că autorităţile trebuie să aibă grijă dacă intenţionează să aprobe asemenea măsuri, având în vedere că proprietatea este "sfântă" şi trebuie găsit "un echilibru" pentru că cei care aduc acuzaţii referitoare la modul de obţinere al averii să demonstreze vinovăţia şi nu cel acuzat.

"Vom discuta mult pe această temă. Noi am avut această experienţă comunistă, când era clar că această problemă nu era tratată cum este tratată în constituţiile europene. Trebuie să avem grijă, proprietatea e sfântă. Confiscarea averii trebuie să aibă o argumentare foarte clară. Nu am definitivat până acum un punct de vedere al UDMR pe această temă", a declarat Borbely.

Liderul UDMR a mai cerut atenţie mare la elaborarea procedurilor prin care se va stabili că o avere este dobândită ilicit.

"Apare foarte clar în anumite verificări că eu trebuie să îmi dovedesc nevinovăţia, nu cel care mă acuză trebuie să dovedească că eu sunt vinovat. Aici va trebui să găsim un echilibru. Dacă cineva e acuzat de orice faptă, trebuie să vină cineva să dovedească faptul că - ştiu eu - a fraudat. E foarte sensibilă această problematică, vom discuta mult", a precizat Borbely.

Ce a propus Kovesi

Cei care au obţinut averi din comiterea de infracţiuni vor rămâne fără acestea, după ce statul le va confisca, această măsură fiind pe lista de priorităţi a Laurei Codruţa Kovesi, candidată la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Propunerea lui Kovesi a fost prezentată după audierea sa la CSM, iar Kovesi a explicat că măsura este necesară având în vedere că există destul de multe persoane care au fost condamnate pentru corupţie, dar şi-au păstrat averile obţinute ilicit. Legea privind confiscarea averilor ilicite a intrat în vigoare de anul trecut.

În proiectul de management al lui Kovesi se mai arată că, în cazul infracţiunilor care produc prejudicii bugetului de stat, investigaţia penală trebuie dublată şi de o investigaţie financiară, pentru a fi recuperaţi banii obţinuţi prin infracţiune.

"De foarte multe ori persoanele care sunt păgubite nu aşteaptă condamnarea inculpaţilor, ci aşteaptă recuperarea bunurilor şi am văzut de foarte multe ori situaţii de persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie sau de crimă organizată care, deşi au obţinut bani în mod ilicit, au rămas cu averi, cu casa, cu maşini şi nu au fost confiscate", a explicat Kovesi.

Maşinile vitezomanilor, confiscate de stat

Legislaţia rutieră dură din alte ţări, unde se ajunge până la confiscarea autovehiculelor în cazul săvârşirii de către şoferi a unor abateri grave, ar putea fi aplicată şi în ţara noastră. Premierul Ponta a anunţat, la şedinţa USL de marţi, că este necesară înăsprirea legislaţiei pentru a se diminua numărul de accidente grave soldate cu mulţi morţi şi răniţi.

Ponta s-a arătat îngrijorat de numărul mare de accidente rutiere şi de victime din perioada sărbătorilor: "Am o mâhnire personală când văd, şi mi se pare inacceptabil, numărul de accidente, morţi, oameni care şi-au pierdut viaţa în această săptămână, care ar trebui să fie una fericită", a declarat Ponta.

Una dintre principalele probleme din domeniul rutier este legată de implementarea autorităţii legii, iar modificarea legislaţiei pentru a fi înăsprite sancţiunile este o prioritate guvernamentală, după cum a precizat Ponta.

În prezent, conducătorii auto nu se sperie prea tare de sancţiunile primite, iar permisele se dau la "oricine" şi "toată lumea" este instructor.

"Există o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale de Automobilism care prevede o strategie de politici publice pentru diminuarea accidentelor rutiere. Nu e problema României, e a omenirii, a Europei. Dar nu vreau să trăim cu minciuna că totul e de la infrastructură. Nu poţi avea reguli ca Franţa şi Germania neavând aceeaşi infrastructură, dar în România avem o problemă de implementare a regulilor, o problemă de autoritate", a precizat premierul.

După implementarea strategiilor şi modificarea legislaţiei, efectele se vor vedea în decurs de câţiva ani, aşa cum s-a întâmplat şi în alte state în care au fost înăsprite regulile.

Probleme cu instanţele

Pe viitor, ar putea fi modificată şi legislaţia referitoare la cei care atacă în instanţă sancţiunile primite, cum ar fi cele de suspendare a permisului, şi pot circula apoi fără probleme încă un an.

În unele situaţii, pentru abateri grave, şoferii ar putea fi sancţionaţi cu confiscarea maşinilor sau a motocicletelor, lucru care s-ar putea face după modificarea Constituţiei.

"În România nu se poate decât dacă va fi de acord preşedintele Comisiei Constituţionale să modificăm la Constituţie acest lucru. Sunt ţări care confiscă maşina cu care s-a încălcat grav legea rutieră. Noi nu avem voie conform Constituţiei actuale, dar mie nu mi s-ar părea excesiv în anumite situaţii şi vă spun ca fost motociclist că ar trebui să confiscăm şi motociclete, nu doar maşini", a precizat Ponta.

Declaraţiile premierului au fost făcute după ce a fost dată publicităţii o statistică referitoare la accidentele rutiere care s-au petrecut în perioada sărbătorilor. Numărul accidentelor rutiere grave din perioada 1-5 mai a fost de 88, cu 92 mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut. În 2013, au decedat, în urma acestora, 22 de oameni, faţă de 30 anul trecut, iar 80 de persoane au fost rănite grav, cu 92 mai puţine decât anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne