Monica Macovei: 'Suntem ineficienţi în confiscarea banilor rezultaţi din activităţi infracţionale' (website UE)
alte articole
Este important ca statele membre UE 'să meargă pe urma banilor' rezultaţi din activităţi criminale pentru a ajuta la a pune capăt 'activităţii infracţionale', 'terorismului' şi 'spălării de bani', a declarat pentru website-ul TheParliament.com europarlamentarul român Monica Macovei, raportor al Parlamentului European privind îngheţarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni. Macovei a recunoscut totodată importanţa eliminării paradisurilor fiscale.
Europarlamentarul român a declarat pentru website-ul menţionat că acţiunea la nivelul UE în acest domeniu este necesar, deoarece 'legislaţia din fiecare stat membru este în prezent inegală' şi pentru că 'suntem ineficienţi în ceea ce priveşte confiscarea banilor rezultaţi din activităţi infracţionale'.
Macovei a mai spus că, potrivit ONU, valoarea estimată a veniturilor criminale rezultate din 2009 se cifrează la 2 trilioane de euro.
''Cred că acum cifra este chiar mai mare şi am recuperat doar unu la sută', a spus ea, adăugând: 'Trebuie să extindem şi să aplicăm principiul 'să mergem pe urma banilor' şi să folosim mai mult decât procedura penală, să folosim procedura civilă, de exemplu, aşa cum se întâmplă în Marea Britanie, Irlanda sau Statele Unite''.
A merge pe urma banilor înseamnă unul dintre cele trei tipuri de confiscare propuse în raport. Primul, aşa cum a explicat europarlamentarul, este 'confiscarea în cazurile penale ca urmare a unei condamnări penale'.
Deşi statele membre procedează aşa acum, suma confiscată se ridică la puţin, în contextul în care 'putem confisca doar ceea ce este dovedit într-un caz penal dincolo de orice îndoială', potrivit lui Macovei.
Cea de-a doua categorie, a spus raportorul PE, este confiscarea extinsă, care merge mai departe şi permite unui judecător să evalueze dacă bunurile unui infractor au fost dobândite prin mijloace ilegale, iar dacă da, pot fi confiscate.
A treia categorie, la care Macovei se referă ca la o 'mare bătălie', în condiţiile în care 'statele membre nu doresc să meargă atât de departe', este cea a confiscării fără o condamnare penală.
Cu toate acestea, raportorul PE este inflexibil când susţine că o astfel de acţiune este necesară pentru a combate criminalitatea organizată, iar acţiunea este necesară mai devreme, mai degrabă, decât mai târziu.
'[Statele membre] trebuie să facă acest lucru în următorul an sau doi ani, deoarece crima organizată şi infractorii acţionează foarte rapid şi este mult mai important să se confişte banii decât să se aducă două sau trei persoane în spatele gratiilor', consideră europarlamentarul român. Ea a continuat: 'Pentru că, cu aceşti bani, [infractorii] creează mai multă crimă organizată', sau banii sunt spălaţi. 'Deci acesta este cel mai important lucru, să se meargă pe urma banilor şi să se confişte banii', a subliniat Macovei.
Raportorul PE a mai declarat pentru website: 'Suntem destul de avansaţi în ceea ce priveşte numărul de directive şi reguli privind spălarea de bani', adăugând: 'Dar dacă vorbim despre paradisurile fiscale, încă mai avem probleme'. Ea a amintit: 'Der Spiegel a publicat în aprilie că între 16 şi 25 de trilioane de euro sunt ascunse în conturi offshore'. 'După cum ştim, după scurgerile offshore făcute de o reţea de jurnalişti de investigaţie, Luxemburgul a luat decizia de a renunţa la o parte din secretul său bancar', a continuat Macovei.
Potrivit afirmaţiilor sale, şi Elveţia ''a abordat această problemă şi este mai receptivă', dar, 'din păcate', Austria ''este în continuare ca un zid', refuzând să ia măsuri.
'Acum, foarte serios, nu poţi combate şi nu poţi cere altor state şi guverne din afara UE să stopeze această afacere a paradisurilor fiscale, fără a face acest lucru în propria casă, astfel că trebuie să facem acest lucru în Austria şi în toate celelalte paradisuri fiscale. Avem suficiente dovezi că acesta este locul unde merg banii murdari, fie pentru a nu plăti impozitele în propria ţară, fie din activităţi criminale', a spus ea.
Unele state membre au fost reticente în a accepta o abordare la nivelul UE pentru îngheţarea sau confiscarea produselor provenite din infracţiuni, preferând să-şi apere sistemele lor naţionale. Cu toate acestea, europarlamentarul român a spus: 'Părerea mea este că suntem aici pentru a face să progreseze Uniunea Europeană ca entitate, şi nu pentru a apăra menţinerea sistemelor noastre naţionale''.
'Provin din România şi nu avem principiul de a merge pe urmele banilor sau confiscarea civilă, avem doar confiscarea ca urmare a unei condamnări penale, care nu este de ajuns'', a relevat europarlamentarul român.
În ceea ce priveşte ce se întâmplă cu veniturile şi activele odată ce acestea sunt confiscate, Macovei a declarat că, în esenţă, este 'la latitudinea fiecărui stat membru', adăugând: 'Nu avem baza legală pentru a spune că trebuie să faci acest lucru sau altul'.
Cu toate acestea, raportorul PE a afirmat că există o recomandare în raport ca fondurile să fie folosite pentru 'reutilizare socială', ''aplicarea legii ', compensaţii pentru victime sau' proiecte de utilitate publică'.