Bookfest: „Viteazul în piele de tigru”- o carte care te învaţă să fii mai bun

La Bookfest am intrat, pe 1 iunie, pe tărâmul fermecat al copilăriei, răsplătiţi cu poveşti ce nu mor niciodată.
Cartea Epopeea nationala a Georgiei,''Viteazul in piele de tigru,lansata la Bookfest'' (Epoch Times Romania)
L.M.
02.06.2016

Există cărţi care stau la temelia culturii unui popor şi a lumii întregi. Cărţi pe care le întâlneşti în copilărie, dar le iubeşti o viaţă întreagă. O astfel de carte este şi epopeea naţională a Georgiei, poemul Viteazul în piele de tigru, text fundamental al culturii universale, la care copiii generaţiilor 70-80 au avut acces prin antologia Din marile legende ale lumii, alcătuită de Al. Mitru.

Scris de Shota Rustavelli, în secolul al 12-lea, poemul e tot atât de important pentru cultura georgiană precum Iliada şi Odiseea pentru cultura europeană sau Eminescu pentru noi, a afirmat Vasile Poenaru, moderatorul evenimentului.

Cartea, lansată chiar de Ziua Copilului, la Bookfest, în prezenţa Ambasadorului Georgiei, Excelenţa sa, Ilia Giorgadze şi a doamnei Zaira Samharadze Calciu (traducătoare, poetă), este „a doua carte după Biblie”, după cum ne-a declarat Excelenţa sa.

O lucrare definitorie a Epocii de aur a culturii Georgiei, poemul este format din peste 1600 de catrene rustaveliene şi este considerat a fi "capodoperă a literaturii georgiene". Până la începutul secolului 20, cartea făcea parte din zestrea de oricărei mirese.

Povestea se petrece în ţinuturi exotice imaginare ale Indiei şi Arabiei, poemul fiind o alegorie plină de culoare a gloriei regatului Georgiei în epoca lui de vârf din timpul Reginei Tamar. Poemul spune povestea prieteniei a doi eroi, Avtandil şi Tariel (viteazul în piele de tigru) şi încercarea lor de a o găsi pe Nestana-Daredjana, iubita lui Tariel, care a fost răpită şi ascunsă în ţara vrăjitorilor. Aceşti eroi idealizaţi şi prieteni devotaţi au în comun mai multe valori: generozitate, sinceritate, loialitate. Poemul este privit ca "încununare a gândirii, artei poetice şi filosofice a Georgiei medievale", o lucrare complexă, în care genurile se interpătrund. A mai fost descris în termeni ca „romanţă cavalerească” sau "poem epic al poeziei lirice". În ciuda complexităţii sale formale, el poartă până în ziua de azi "viziunea georgiană asupra lumii”.

„Este o onoare pentru mine să prezint această carte astăzi, o carte pe care toate generaţiile o cunosc şi o studiază mereu în Georgia pentru că transmite multe informaţii vitale”, a declarat Ambasadorul Georgiei, exprimându-şi bucuria că această ediţie a Viteazului în piele de tigru este dedicată celei de-a 800-a aniversări a marelui poet georgian, Shota Rustavelli.

Excelenta sa Ilia Giorgadze, Ambasadorul Georgiei la Bucuresti (Paul Ranete/Epoch Times)
Excelenta sa Ilia Giorgadze, Ambasadorul Georgiei la Bucuresti (Paul Ranete/Epoch Times)

Încântat că epopeea a fost tradusă şi publicată în România (cu sprijinul doamnei Zaira Samharadze Calciu), Ambasadorul s-a adresat în primul rând copiilor prezenţi la lansare (cu care a dorit să facă şi o poză) afirmând certitudinea că şi tânăra generaţie şi cei în vârstă vor fi fericiţi să afle astfel multe, nu doar despre cultura Georgiei, dar despre cultură, în general.

Doamna Zaira Samharadze Calciu (etnică georgiană), care s-a stabilit în România urmând drumul iubirii de o viaţă pentru soţul ei român, s-a adresat şi ea copiilor, mărturisindu-le că au multe de învăţat dintr-un asemenea poem. Poeta era bucuroasă că lansarea cărţii vine în luna în care Georgia îşi sărbătoreşte redobândirea independenţei, dar şi în anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea lui Shakespeare şi Cervantes.

„Prietenia este cel mai important lucru, mai puternic decât dragostea şi din cauza asta am rezistat foarte mult şi merg înainte”, a mărturisit poeta georgiană, îndemnând copiii să se ghideze după valorile nemuritoare care ne fac mai buni - curajul, prietenia sinceră, căldura şi înţelegerea umană, valori cu care personajele extraordinare ale cărţii au reuşit imposibilul.

Cartea Viteazul in piele de tigru este disponibilă şi în portalul www.ibooksquare.ro.

Ea poate fi achiziţionată sau citită aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor