Bondarii optimizeaza distanta si recompensa la fel ca vanzatorii ambulanti
Bondarii, Bombus terrestris, se decid cu privire la traseul lor printre flori, pe baza algoritmului celei mai mari recompense si celei mai scurte distante, conform unui nou studiu publicat in jurnalul Ecologie Functionala al Societatii Britanice de Ecologie.
Mathieu Lihoreau si colegii sai de la Universitatea Queen Mary din Londra, au observat ca bondarii numerotati se deplaseaza si colecteza nectarul de la cinci flori artificiale, cu diverse recompense, intr-un aranjament pentagon.
"Animalele care se hranesc cu resurse ce sunt stabilite in spatiu si se umplu de-a lungul timpului, cum ar fi florile, care se umplu cu nectar, viziteaza adesea aceste resurse in secvente repetabile numite capcane in linie", a spus Lihoreau intr-un comunicat de presa, referindu-se la o strategie de hranire prin care ele viziteaza un circuit de resurse la fel cum vanatorii isi verifica toate capcanele.
"In timp ce capcanele in linie sunt o strategie comuna de cautare a hranei, intalnita la albine, pasari si primate, noi inca stim foarte putine despre modul in care animalele incerca sa optimizeze rutele pe care calatoresc."
Echipa a analizat modul in care albinele optimizeaza rutele lor bazandu-se pe distanta pana la si dimensiunea recompensei, similar cu o problema de matematica numita comis-voiajorul.
"Comis-voiajorul trebuie sa gaseasca cel mai scurt traseu, care ii permite sa viziteze toate locurile de pe traseul lui", a declarat co-autorul Nigel Raine in comunicatul de presa.
"Calculatorul o rezolva prin compararea lungimii de pe toate rutele posibile si alegerea celei mai scurte. Cu toate acestea, albinele rezolva versiuni simple ale problemei fara ajutor din partea computerului, folosind un creier de dimensiunea unei seminte de iarba. "
Albinele au decis sa viziteze mai intai flori cu recompense mai bogate, daca distanta de deplasare a fost mica.
"In cazul in care toate florile contin aceeasi cantitate de nectar, albinele au invatat sa aleaga cel mai scurt drum pentru a le vizita pe toate", a spus Lihoreau. "Cu toate acestea, crescand nivelul de nectar dintr-o floare fata de restul, noi am fortat albinele sa decida intre a urma cel mai scurt drum sau a vizita mai intai floarea respectiva."
Exista, prin urmare, un compromis intre distanta si recompensa, albinele optimizand ambele variabile bazandu-se pe o strategie gen capcane in linie, prin care viziteaza un circuit de flori specifice.
"Noi am demonstrat ca bondarii fac in mod clar un compromis intre reducerea distantei de deplasare si prioritizarea recompensei mai mari atunci cand se analizeaza rutele cu mai multe locatii", a declarat co-autorul Lars Chittka in comunicatul de presa.
"Aceste rezultate ofera prima dovada ca animalele utilizeaza o memorie combinata atat a amplasarii cat si a rentabilitatii unui anumit loc, atunci cand iau decizii complexe legate de rute, oferindu-ne o perspectiva noua in strategiile spatiale, gen capcane in linie, ale animalelor."