Bolojan anunţă reformă dură în companiile de stat. Final de drum pentru "bugetarii de lux" [Video]

Premierul Ilie Bolojan a prezentat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Palatul Victoria, alături de vicepremierul Dragoş Anastasiu, câteva principii care stau la baza pachetului de reformă a companiilor de stat.
Cu acest prilej, şeful Guvernului a subliniat că gestionarea corectă a companiilor de stat din România este un element esenţial al unei bune guvernări.
„Şi având în vedere că gestionarea acestor companii are un impact economic foarte important, în anumite domenii, cum e cel al energiei, având un impact foarte mare, sau în alte domenii, fiind actori relevanţi, orice câştig în administrarea acestora este un câştig important pentru ţara noastră şi pentru bugetul de stat.
Asta înseamnă că orice reducere a subvenţiilor pe care le acordăm companiilor care au nevoie de ele este o economie în plus; orice creştere a calităţii serviciilor pe care aceste companii le oferă cetăţenilor este un serviciu în plus; iar orice profit suplimentar obţinut prin reducerea cheltuielilor şi controlul costurilor înseamnă o capacitate de investiţii mai mare sau venituri suplimentare la bugetul de stat”, a declarat premierul.
Potrivit acestuia, buna administrare a companiilor de stat este unul dintre cele mai importante obiective ale celui de-al doilea pachet de reforme.
Ilie Bolojan i-a mulţumit vicepremierului Dragoş Anastasiu, care a condus grupul de lucru ce a elaborat un memorandum aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din această săptămână. Documentul va sta la baza modificărilor legislative privind guvernanţa corporativă, „în aşa fel încât să ne putem îmbunătăţi administrarea companiilor”.
Premierul a precizat că măsurile vizează mai multe aspecte importante legate de buna administrare a acestor entităţi, începând cu asigurarea transparenţei în gestionarea companiilor de stat.
„În acest sens, am convenit ca, în perioada următoare, toate ministerele tutelare să asigure publicarea tuturor datelor necesare pentru a şti cine administrează aceste companii, ce câştiguri au, care le sunt indicatorii de performanţă şi toate datele economice care oferă o imagine cât mai fidelă asupra conducerii şi condiţiilor în care sunt administrate aceste companii.
Nu cred că este o ruşine ca aceste informaţii să fie publice, nici în ceea ce priveşte câştigurile, nici în ceea ce priveşte performanţa. Este un act de normalitate pe care îl vom implementa în perioada imediat următoare”, a explicat liderul de la Palatul Victoria.
Un al doilea element de bază, a adăugat premierul, vizează componenta de management, care va fi reglementată prin modificări legislative. Acestea vor include reducerea numărului de membri din consiliile de administraţie, precum şi plafonarea câştigurilor.
„Avem o situaţie în care, abuzând practic de prevederile legale şi fără un control riguros al modului în care managerii şi membrii consiliilor de administraţie aplică legea, s-a ajuns rapid la valorile maxime ale remuneraţiilor.
Acest lucru a generat, pe bună dreptate, nemulţumire atât în rândul opiniei publice, cât şi în ceea ce priveşte eficienţa administrării. Când indemnizaţiile cresc considerabil, fără ca acest lucru să se reflecte în performanţele companiilor sau în calitatea serviciilor, este evident că se face un abuz asupra legislaţiei în vigoare”, a punctat Bolojan.
Premierul a mai subliniat importanţa indicatorilor de performanţă, precizând că, în perioada următoare, aceştia vor fi revizuiţi de fiecare minister de resort, pentru a verifica dacă actualii indicatori sunt relevanţi sau doar superficiali.
„Cu siguranţă, în multe cazuri, aceşti indicatori nu sunt relevanţi. Şi atunci vom avea două situaţii: fie noii indicatori vor fi acceptaţi de conducerea companiilor — ceea ce arată bună-credinţă şi înţelegerea faptului că lucrurile trebuie să se schimbe, fie, dacă nu vor fi acceptaţi, înseamnă că există probleme legate de profesionalismul, buna-credinţă şi dedicarea celor aflaţi la conducere.
În acest caz, vom utiliza toate prevederile legale de care dispunem pentru a impune aceşti indicatori de performanţă sau pentru a înlocui conducerea companiilor care refuză să-i accepte”, a declarat Ilie Bolojan.