Analist: România a pierdut peste 100 de miliarde de euro din cauza abandonului şcolar din perioada 2005-2024

Început de an şcolar la liceul Jean Monnet din Bucureşti (Epoch Times România)
Liliana Alexe
22.07.2025

Mihai Răzvan Moraru, cunoscut analist şi antreprenor, a făcut, marţi, pe Facebook, o analiză a efectelor abandonului şcolar din România şi a tras un semnal de alarmă în privinţa costurilor, atât financiare dar şi sociale, plătite deja de România, dar care vor fi şi mai mari în următoarele decenii.

„România a pierdut peste 100 de miliarde de euro din cauza abandonului şcolar din perioada 2005-2024! Costul total pe timpul vieţii al persoanelor care au abandonat şcoala între 2005 şi 2013 dar şi 2016-2024) este estimat la 107 miliarde €. Fiecare copil care va renunţa la şcoală începând de azi ne va costa peste 150.000 de euro pierdere la bugetul de stat, pentru următoarele trei decenii (pierderi din producţie, costuri sociale, costuri legate de criminalitate şi justiţie). Vom pierde peste 5% din PIB în fiecare an, poate chiar 10%, dacă nu ne vom ocupa de educaţie”, a atras atenţia Mihai Răzvan Moraru.

Potrivit analistului, România este lideră UE la abandonul şcolar, la toate grupele de vârstă.

„Avem o rată de abandon dublă faţă de Bulgaria, care este pe locul doi. Dar şi la calitatea actului educaţional, unde în ultimii 5 ani am mers mai rău, având un procent al tinerilor nepregătiţi care a crescut cu 5% din totalul copiilor aflaţi în sistemul educaţional. Doar 2% dintre copiii români au o pregătire performantă, în timp ce în Polonia acest procent ajunge la 15%. Şi ne tot lăudam cu aceşti 2% şi lăsăm impresia că suntem buni. Dar 40% dintre copii au o pregătire foarte slabă”, a explicat Mihai Răzvan Moraru.

De asemenea, inegalitatea copiilor în serviciile educaţionale este cea mai mare din UE, pe fondul inegalităţii socio-economice, a arătat analistul.

„57.8% dintre copii nu au condiţiile necesare pentru a se pregăti! Din peste 210.000 de copiii care ar fi trebuit să dea examenul de bacalaureat în acest an, doar 94.000 au venit la examene. Din care aproape 76.000 au luat note de trecere. Aşadar doar 36% din această generaţie va avea o diplomă de bacalaureat. Dacă ne uităm la sistemul privat de educaţie şi la industria meditaţiilor, pentru a-i pregăti pe copii de acest examene, jumătate din cei care au promovat în acest an au avut pregătire suplimentară (privat sau meditaţii). Deci doar 18% au terminat cu o diplomă 12 clase, având o pregătire a şcolii! Nu ştim câţi vor continua cu studii universitare. Dar pe datele de până acum, din 100 de copii care termină liceul, doar 58 merg la o universitate. Asta înseamnă că din această generaţie doar 20% ajung să înceapă studii universitare. Media ţărilor din OECD este de aproape 50%”, a detaliat Mihai Răzvan Moraru.

În opinia analistului, nu trebuie tăiaţi bani de la Educaţie, dar să fie cheltuiţi corect iar implicarea politicului în activitatea şcolii eliminată.

„Degeaba ne uităm doar la veniturile de azi, ele vor dispărea în următorii ani. România nu trebuie să taie bani de la educaţie. Trebuie însă să îi cheltuim corect, în baza unor criterii de performanţă şi să scoatem tot sistemul defect din educaţie, inclusiv implicarea politicului în activitatea şcolii! Deja suntem cu mult în urma tuturor ţărilor europene şi cu mult sub media europeană când vine vorba de calitatea pregătirii şi de rata de promovare”, a precizat Mihai Răzvan Moraru.

În continuare, analistul subliniază imensa pierdere pentru societate care se va întâmpla în viitor fără un mod de gândire pe termen lung.

„Noi parcă nu vrem să înţelegem că fiecare copil care renunţă la şcoală înseamnă o imensă pierdere pentru societate: mai puţini oameni pregătiţi pentru a se integra în activitatea profesională, mai mulţi şomeri sau asistaţi social, mai multă sărăcie, mai mulţi tineri plecaţi din ţară, mai mult extremism. Majoritatea miniştrilor pe care i-am avut au venit din sistemul universitar. Dar acolo ajung doar 20% dintre copii. Nouă ne trebuie strategii şi reforme prin care să reuşim să facem şcoală accesibilă şi să aducem performanţă pentru cât mai mulţi din cei 80%. Dacă ne vom uita doar la puşculiţă fără a gândi pe termen lung, vom pierde viitorul!”, a arătat Mihai Răzvan Moraru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor