Bolivia a naţionalizat principala companie de energie electrică din ţară, deţinută de Spania

Preşedintele bolivian, Evo Morales. (ALFREDO ESTRELLA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.05.2012

Preşedintele bolivian, Evo Morales, a naţionalizat principala companie de energie electrică, deţinută de o firmă spaniolă, relatează BBC News.

Morales a ordonat armatei să preia controlul asupra subsidiarei companiei spaniole REE, Transportadora de Electricidad (TDE), care deţine şi operează circa trei sferturi din reţeaua electrică a Boliviei. Societatea asigură alimentarea cu energie electrică a 85% dintre bolivieni, potrivit site-ului său.

Evo Morales a explicat că măsura se înscrie în cadrul luptei poporului bolivian de a prelua controlul asupra resurselor sale naturale. El a precizat că expropriază compania pentru că nu a investit suficient în Bolivia.

Preşedintele bolivian nu a precizat cum va fi compensată REE, iar decretul stipulează că statul va negocia o plată.

Societatea energetică spaniolă REE a cumpărat 99,94% din acţiunile TDE în 2002. Restul de 0,06% erau deţinute de angajaţii bolivieni ai TDE.

Naţionalizarea TDE este ultima dintr-o serie de expropieri făcute de Morales. La 1 mai 2010, el a naţionalizat patru companii energetice. Una dintre ele, societatea britanică Rurelec, cere în prezent compensaţii la Curtea de Arbitraj de la Haga.

Guvernul spaniol a anunţat că strânge încă informaţii în legătură cu această decizie a Boliviei.

Luna trecută, Argentina a preluat controlul asupra companiei petroliere YPF, deţinută tot de o societate spaniolă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor