Băsescu nu se grăbeşte cu graţierile

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, în cadrul unei conferinţe la Cotroceni, că nu a avut motive să acorde nicio graţiere în mandatul actual, adăugând însă că va reflecta de la caz la caz pentru că abuzând de acest drept preşedintele ar putea face mult rău justiţiei.

Traian Băsescu a precizat că în primul mandat nu a făcut multe graţieri, iar în al doilea nu a mai făcut niciuna, nici măcar pe motive umanitare. Şeful statului a explicat că acest lucru se datorează faptului că în primul mandat avea semne de întrebare referitor la voinţa justiţiei de a funcţiona, în schimb în cel de-al doilea nu a mai avut motive să creadă acest lucru.

Preşedintele a subliniat că "preşedintele poate să facă foarte mult rău, prin atribuţiile sale, justiţiei, prin abuzul de graţieri, prin neînţelegerea efectelor sociale ale unor hotărâri ale judecătorilor. De aceea, am fost extrem de reţinut şi în primul mandat, iar în al doilea mandat am eliminat din activitatea mea funcţia graţierii".

"Am plecat de la premisa că, decât un om pe care l-am respectat şi îl respect, l-am admirat şi îl admir, indiferent despre cine vorbim, îl cunosc mai bine sau mai puţin, între un astfel de om şi a respecta un judecător, am preferat să respect judecătorul pe care nici măcar nu îl cunosc", a adăugat Traian Băsescu.

Referitor la cazul lui Gigi Becali Traian Băsescu a declarat că mama acestuia a venit marţi la Cotroceni şi a lăsat o petiţie. Preşedintele a amintit că există un aviz negativ din partea Ministerului Justiţiei în ceea ce priveşte graţierea lui Gigi Becali, care este însă de natură facultativă.

Totodată, şeful statului a ţinut să precizeze că el nu descurajează pe nimeni să solicite graţierea, pentru că "va reflecta de la caz la caz, până acum nu am avut motive să acord nicio graţiere, în acest mandat".

În ceea ce priveşte ideea retragerii decoraţiilor celor care au intrat la închisoare, Traian Băsescu a comentat: "Am văzut, uneori au fost articole, presiuni, „luaţi-i medaliile lui Năstase, luaţi-i..”. Un om care a intrat în închisoare nu poate fi negat, în opinia mea. Pedeapsa penală nu îl desfiinţează. Acei oameni care au primit decoraţii, nu discutăm numai despre Adrian Năstase sau Gică Popescu (...) nimănui nu i-am ridicat decoraţiile, pentru că omul a intrat în puşcărie pentru că a greşit. Nu poate fi negat pentru ce a făcut el înainte de a fi în închisoare".

Preşedintele s-a referit şi la campaniile mediatice care au vizat graţierea lui George Becali şi a lui Gică Popescu: "V-aş ruga, la fel cum subiectul ăsta este foarte actual, pe anumite televiziuni, eu aş vrea să ştiu, dacă nu-i cu păcat, dacă a plătit cineva bani pentru a se face astfel de campanii pentru Becali, pentru Gică Popescu. Mi se pare o campanie foarte puternică şi nejustificată".

Traian Băsescu le-a transmis televiziunilor că este o întreagă procedură a graţierii şi nu contează câte semnături strâng acestea.

"Dacă televiziunile respective ar respecta statul de drept, ar citi măcar legea care permite preşedintelui graţierea", a adăugat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne