Bode: Primele companii cu management privat vor fi Oltchim, Romarm şi Hidroelectrica

Epoch Times România
14.03.2012

Managementul privat va fi implementat mai întâi la Oltchim, Romarm şi Hidroelectrica, după care va urma compania Electrica Furnizare, a declarat miercuri ministrul Economiei,Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode.

”Primele companii cu management privat vor fi Oltchim, Romarm şi Hidroelectrica, apoi Electrica Furnizare”, a precizat Bode.

Acţionarii Oltchim au aprobat în Adunarea Generală Ordinară care a avut loc luni declanşarea procedurilor de selectare a noilor administratori, conform Ordonanţei de Urgenţă 109/2011.

OUG 109 din 30 noiembrie 2011 prevede că "membrii consiliului de administraţie sunt desemnaţi de adunarea generală a acţionarilor, la propunerea consiliului de administraţie în funcţie sau a acţionarilor. Candidaţii propuşi de consiliul de administratie sunt selectaţi(evaluaţi în prealabil şi recomandaţi de comitetul de nominalizare din cadrul consiliului de administraţie. Prin decizie a consiliului de administraţie se poate stabili ca în procesul de evaluare comitetul de nominalizare este asistat de un expert independent, persoana fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane, ale cărui servicii sunt contractate de societate în condiţiile legii".

Totodată, la companiile cu cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane de euro şi cu cel puţin 50 de angajaţi, "este obligatorie efectuarea selecţiei candidaţilor de către un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane", potrivit aceleiaşi ordonanţe.

"Consiliul de administraţie este format din 5-9 membri, persoane fizice sau juridice, cu experienţă în activitatea de administrare)management a(al unor întreprinderi publice profitabile sau a)al unor societăţi comerciale profitabile din domeniul de activitate al întreprinderii publice", se mai arată în OUG 109/2011.

Consiliul de administraţie va delega conducerea executivă unuia sau mai mulţi directori, numind pe unul dintre ei director general.

"Directorii pot fi numiţi dintre administratori, care devin astfel administratori executivi, sau din afara consiliului de administraţie. Preşedintele consiliului de administraţie al societăţii nu poate fi numit şi director general", mai precizează actul normativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor