Boc: Absorbţia fondurilor comunitare, şansa modernizării României

Epoch Times România
17.03.2009

Absorbţia fondurilor europene reprezintă şansa modernizării României şi a depăşirii crizei economice, consideră premierul Emil Boc.

Prezent luni în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, şeful Executivului i-a acuzat pe reprezentanţii PNL că, în ultimii doi ani, au "adus în ţară" doar şase la sută din "banii care au fost alocaţi de către UE".

"Nu este de mirare de ce au realizat doar atât - pentru că doar un singur program operaţional sectorial a fost auditat la capitolul management şi control", a explicat Boc.

Şeful Executivului a menţionat că actuala guvernare a înfiinţat încă de la început un comitet interministerial care monitorizează săptămânal gradul de absorbţie al fondurilor comunitare.

"În doar două luni au fost semnate 141 de contracte de finanţare, ceea ce fostul guvern a făcut mai bine de un an", a spus primul ministru.

În altă ordine de idei, Boc a amintit că menţinerea cotei unice de impozitare se impune ca o prioritate în programul anticriză.

"Cota unică este un bun câştigat şi trebuie păstrată", a subliniat premierul.

Un alt punct al programului anticriză prezentat de primul-ministru se referă la capitalizarea CEC şi EXIMBANK în vederea susţinerii mediului de afaceri.

"Am decis să cheltuim în sprijinul IMM-urilor, care sunt expuse unor riscuri grave - riscul valutar şi de neachitare a plăţilor", a precizat Emil Boc, evocând programul "ambiţios" al ministrului pentru IMM-uri, Constantin Niţă, de simplificare a procedurilor pentru sprijinirea acestora.

Pentru diminuarea crizei, actualul guvern are în vedere alocarea de la buget a unui volum de fonduri cel puţin la fel ca acela din 2008 pentru promovarea exporturilor, operaţionalizarea fondurilor de garantare a creditelor pentru IMM şi înfiinţarea fondurilor de contragarantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Guvernul doreşte, de asemenea, continuarea programului "Rabla", modificarea taxei auto, includerea în bugetul general consolidat al statului a veniturilor proprii ale instituţiilor şi agenţiilor guvernamentale.

Boc a explicat plenului reunite al celor două Camere că programul guvernamental anticriză are şi o componentă socială legată de măsuri precum: instituirea pensiei sociale minime, care până la sfârşitul acestui an va ajunge la 350 lei, compensarea cu 90 la sută din preţul de referinţă pentru medicamentele din lista B pentru pensionarii cu pensie de până la 600 de lei, tratarea specială a veniturilor din perioada de şomaj tehnic, susţinerea cu 50 la sută a formării profesionale continue pentru angajaţi şi şomeri, prelungirea în 2009 a perioadei de acordare a ajutorului de şomaj cu trei luni.

Emil Boc a adăugat că, în semn de solidaritate cu eforturile pe care le face populaţia pe timp de criză, actualul guvern a propus ca salariile demnitarilor în acest an să fie "îngheţate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor