Bob Dylan câştigă Premiul Nobel pentru literatură 2016. Dylan, comparat cu Homer

Este folkistul Bob Dylan chiar cea mai bună alegere pentru literatură în 2016?
(MEHDI TAAMALLAH / AFP / GettyImages)
Andrei Popescu
13.10.2016

Cunoscutul cântăreţ de muzică folk/rock/blues Bob Dylan a primit din partea Comitetului Nobel, premiul pentru literatură 2016.

Cunoscut cel mai mult pentru cântecele sale Blowin' in the Wind şi Like a Rolling Stone, Dylan a fost în timpul anilor 1960, un membru marcant al mişcării FOLK alternative.

Devine chiar mai amuzant. Comitetul Nobel a mai rezervat o surpriză în textul motivaţiei, care îl compară pe Dylan cu poeţii antici ai Greciei : "Homer şi Sappho – aceştia au scris texte poetice gândite pentru a fi interpretate împreună cu instrumente muzicale... acelaşi lucru este Valabil şi pentru Bob Dylan", a anunţat Sara Danius, secretar permanent al Comitetului.

Comietul Nobel nu este la prima alegere controversată anul acesta.

Premiul Nobel pentru Pace - pentru un acord anulat, care oferea impunitate unor criminali.

Preşedintele columbian Manuel Santos a primit Premiul pentru Pace, pentru negocieri şi semnarea unui acord de pace cu cea mai criminală grupare marxistă a Americii de Sud, Forţele Armate Revoluţionare Columbiene - FARC.

Problema este că activitatea FARC din ultimele decenii a făcut zeci de mii de victime. FARC, sprijinit de fosta URSS şi apoi Rusia, dar şi de Venezuela şi Ecuador, şi (emoţional) Cuba, îşi câştiga existenţa prin răpiri şi răscumpărări de persoane, comerţ cu narcotice, asasinate la comandă şi alte atrocităţi, toate de dragul noii ordini sociale marxiste care ar fi vindecat toate relele.

FARC a lăsat o pată sângeroasă în istoria Columbiei. Acordul "negociat" de Santos prevedea o completă imunitate pentru asasinii FARC, pe care îşi propunea să îi integreze în societate, aşa cum s-a întâmplat cu criminalii de război în fosta Iugoslavie, sau fostele ţări comuniste. Completa impunitate pe care ar fi instaurat-o acordul a fost cauza pentru care populaţia columbiană a respins pacea cu FARC în cadrul unui referendum.

Falimentul moral şi chiar juridic al acordului n-a împiedicat Comitetul Nobel să îi acorde lui Santos Premiul Nobel pentru Pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor