Bo Xilai acuzat de corupţie şi "abuz de putere"

Într-un anunţ lapidar apărut pe site-ul său, Xinhua, agenţia oficială de ştiri a statului chinez, a declarat că Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic, a fost pus sub acuzare şi va fi judecat în baza acuzaţiilor de "luare de mită, corupţie şi abuz de putere".
Bo Xilai (Lintao Zhang / Getty Images)
Matthew Robertson
01.08.2013

Într-un anunţ lapidar apărut pe site-ul său, Xinhua, agenţia oficială de ştiri a statului chinez, a declarat că Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic, a fost pus sub acuzare şi va fi judecat în baza acuzaţiilor de "luare de mită, corupţie şi abuz de putere".

Anunţul, format din doar două propoziţii în limba engleză, nu a precizat nicio dată în acest sens.

De cazul lui Bo s-a ocupat Procuratura Poporului din oraşul Jinan, capitala provinciei Shandong, situată pe coasta de est a Chinei. Potrivit anunţului în limba chineză, Bo se face vinovat de "folosirea poziţiei sale pentru a obţine beneficii personale" şi de acceptarea "în special, a unor sume uriaşe" de bani şi a unor bunuri drept mită. Abuzul de putere "a adus pierderi mari intereselor poporului şi ţării, mai ales în circumstanţe grave", s-a afirmat în anunţ.

Bo Xilai a fost lipsit de libertate din aprilie 2012: la început ca urmare a unei forme secrete de detenţie şi interogare, caracteristică procedurilor din interiorul Partidului, cunoscută sub numele de shuanggui, iar ulterior în mâinile autorităţilor judiciare, care ar fi fost instruite de către comitetele de securitate ale Partidului, de ce să îl acuze pe Bo şi ce dovezi să scoată la iveală.

Procesul lui Bo este unul dintre cele mai sensibile şi încărcate politic procese din ultima generaţie. Totul a început după un scandal ce a avut loc anul trecut, atunci când adjunctul său, Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing, un mare oraş din sud-vestul Chinei pe care Bo l-a condus în calitate de secretar de partid, a fugit la Consulatul SUA din Chengdu, Sichuan, în luna februarie a 2012, încercând să ceară azil politic.

După înregistrarea mărturiilor şi ale dezvăluirilor lui Wang timp de peste o zi, oficialii americani l-au predat unui oficial de securitate trimis de la centrul Partidului din Beijing, şi nu oamenilor lui Bo Xilai, care la acel moment înconjuraseră clădirea consulatului SUA cu poliţia paramilitară.

Soţia lui Bo, Gu Kailai, a fost acuzată în august 2012 de uciderea unui partener de afaceri britanic, Neil Heywood, şi a primit o condamnare la moarte cu suspendare. Wang Lijun a fost condamnat în septembrie 2012 pentru o gamă largă de infracţiuni, inclusiv trădare şi "folosirea legii în scopuri egoiste", şi trimis la închisoare pentru 15 ani.

Aceste pedepse şi acuzaţiile împotriva lui Bo (potrivit unui raport neconfirmat el va fi acuzat de faptul că a primit 3,25 milioane USD mită, o sumă neînsemnată în contextul corupţiei din China) lasă deoparte multe dintre aspectele cele mai explozive din punct de vedere politic ale acestor cazuri.

Bo şi Wang, de exemplu, au gândit o conspiraţie împreună cu fostul lider al regimului, Jiang Zemin, şi cu fostul ţar al securităţii chineze, Zhou Yongkang, plănuind să organizeze o lovitură de stat şi să preia puterea în China. Anul trecut au apărut rapoarte potrivit cărora Bo a interceptat telefoanele liderilor de vârf ai Partidului şi putea să le asculte conversaţiile private.

Este de asemenea posibil ca, în perioada în care Bo a fost primar al Dalian, un oraş din nordul Chinei, el şi soţia sa, Gu Kailai, să fi fost implicaţi în comerţul cu cadavrele prizonierilor executaţi – printre care foarte probabil şi prizonieri de conştiinţă – ce au fost vândute companiilor care le-au plastinat, şi apoi le-au expus în expoziţii în întreaga lume. Expoziţiile continuă şi în prezent. (Chiar şi ţara noastră găzduieşte o astfel de expoziţie la Muzeul Grigore Antipa din Bucureşti, Expoziţia The Human Body, în perioada 22 martie – 4 august 2013.

Wang Lijun s-a lăudat într-un discurs, care ulterior a fost scos de pe internet, că a fost implicat în "mii" de transplanturi de organe "la faţa locului", o exprimare care potrivit experţilor ar implica un cadru clinic în care victimele au fost cel mai probabil, doar anesteziate, mai degrabă decât ucise, înainte ca organele să le fi fost extrase pentru transplant. Analiştii consideră de asemenea că este posibil, având în vedere contextul discursului lui Wang, că multe dintre acele mii de victime erau practicanţi Falun Gong, o disciplina spirituală persecutată în China din 1999 încoace.

Activităţile legate de recoltările de organe în care a fost implicat Wang Lijun au avut loc în provincia Liaoning, pe care Bo Xilai a condus-o în perioada anilor 2000-2004. Cercetătorul Ethan Gutmann a numit această provincie epicentrul recoltării de organe de la practicanţi Falun Gong.

Niciuna dintre aceste acuzaţii extrem de grave nu a apărut în procesele lui Gu şi Wang, şi nu este de aşteptat ca ele să apară în procesul lui Bo Xilai, al cărui verdict va fi deja stabilit de către Partidul Comunist înainte ca Bo să intre în sala de judecată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor