BNR va aplica condiţii mai severe în cazul accesării creditelor în valută de către firme

Epoch Times România
28.12.2012

Banca Naţională a României doreşte aplicarea şi pentru companii a unor condiţii mai severe în cazul accesării creditelor în valută, dacă acestea nu dovedesc faptul că dispun de acoperire ”naturală sau financiară” la riscul valutar, potrivit unui regulament postat pe site-ul băncii.

”Împrumutătorii stabilesc în cadrul reglementărilor proprii, în concordanţă cu profilul şi strategia lor de risc, modalitatea de organizare a activităţii de acordare şi garantare a creditelor în valută destinate entităţilor nefinanciare, impunând condiţii mai stricte de acordare şi garantare a creditelor în valută decât cele aplicabile creditelor similare în monedă naţională”, se arată în Regulament nr.17 din 12 decemrie 2012.

De asemenea, regulamentul precizează că împrumutătorii pot acorda credite în valută sau indexate la cursul unei valute entităţilor nefinanciare numai în măsura în care, potrivit criteriilor stabilite de împrumutător în reglementările proprii, respectivele entităţi demonstrează că dispun de capacitate de rambursare a finanţării în valută chiar şi în condiţii de depreciere severă a monedei în care sunt denominate ori indexate sursele de rambursare şi, după caz, de majorare a dobânzii.

Astfel, în aplicarea prevederilor împrumutătorii utilizează la determinarea capacităţii de rambursare valorile indicate pentru persoanele fizice în ceea ce priveşte şocul pe cursul de schimb şi şocul pe rata dobânzii.

La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare în cazul creditelor de consum BNR precizează că se vor utiliza următoarele valori: pentru şocul pe curs de schimb - 35,5% euro, 52,6% franci elveţieni, 40,9% dolari americani. În cazul celorlalte valute se utilizează valoarea aferentă francilor elveţieni.

Regulaemtul preciează că aceste prevederile se aplică numai pentru partea de finanţare pentru care debitorul nu dovedeşte că dispune de acoperire naturală sau financiară la riscul valutar. Prevederile privind riscul de rată a dobânzii nu se aplică în cazul creditelor cu dobândă fixă.

Regulaemtul a intrat în vidoare la data de 18 decembrie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor