BNR: Prognoză pentru inflaţie de 5-6% în primul semestru din 2013

BNR, sediul central
BNR, sediul central (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
05.02.2013

Rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului, urmând ca ulterior să mai scadă, însă nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, precum cele din agricultură, conform prognozei BNR, a anunţat marţi guvernatorul băncii centrale Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu a explicat că BNR estimează o inflaţie de 5-6% pentru prima jumătate a anului 2013, apoi a precizat că mai multe detalii vor fi oferite presei la conferinţa de joi, 7 februarie, cu ocazia prezentării raportului asupra inflaţiei.

"Inflaţia a crescut în luna decembrie 2012, rata anuală de 4,95% plasându-se în afara intervalului de variaţie din jurul ţintei şi peste nivelul de 3,14% înregistrat în decembrie 2011. Rata anuală a inflaţiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recentă prognoză a BNR, de 5,1%", relevă comunicatul detaliat transmis de BNR după şedinţa Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară.

Rata medie anuală a inflaţiei a continuat însă să scadă apoi, atingând pe ansamblul anului nivelul de 3,33%, minimumul ultimilor 23 de ani.

Întrebat de un jurnalist despre impactul majorării preţurilor la gaze naturale şi electricitate asupra preţurilor alimentare, Mugur Isărescu a răspuns că nu crede că impactul va fi major.

"În ceea ce priveşte preţurile agroaliementare, într-o Românie cu agricultură dependentă de natură, vremea este factorul cel mai important", a a mai declarat guvernatorul BNR.

BNR a transmis experţilor FMI recent că estimează ratarea ţintei de inflaţie pentru acest an, din cauza ajustărilor preţurilor administrate, însă depăşirea intervalului vizat va fi mult mai mică decât în 2012.

"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflaţie pentru finele acestui an de 3,7%, adică în afara intervalului ţintit, pe motiv că majorarea preţurilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetară fără să afecteze creşterea economică", au relevat atunci unele surse oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor