BMW se inspiră de la fructe pentru realizarea unor echipamente de protecţie: iată „casca pomelo”
alte articole
Nu este nevoie să fii expert în ştiinţe naturale pentru a şti că lumea animală şi vegetală rezervă adesea surprize extraordinare atunci când vine vorba despre conservarea speciei. Dar ca un fruct folosit frecvent pentru a face sucuri să devină sursă de inspiraţie pentru o nouă tehnologie de protecţie, evident este ceva mai puţin întâlnit sau de aşteptat.
BMW a reuşit să profite de potenţialul fructului pomelo – fructul citric cel mai mare (Citrus maxima sau Citrus grandis), un fel de grapefruit de forma unei pere imense, de până la 20 cm lungime, de culoare galben-verzuie, cu coaja groasă de 1,5 cm, cu pulpa gălbuie, acidulată şi mai puţin amară - care a dezvăluit capacităţi de protecţie neaşteptate.
Ceea ce a atras atenţia echipei de ingineri de la BMW a fost, în special, alcătuirea fructului, a cărui pulpă este separată de coajă de către o substanţă spongioasă albă şi groasă, care acţionează ca un amortizor: atunci când pomelo devine matur şi cade din copac, acest strat spongios este cel care absoarbe impactul, prevenind ca fructul să se crape atunci când loveşte solul. O caracteristică pe care cercetătorii au decis să o utilizeze pentru a realiza noi echipamente de protecţie în măsură să amortizeze prin „dispersie” lovitura, care să reziste la căldură, la penetrare şi în general la lovituri.
Proiectul a fost dezvoltat pe parcursul ultimilor trei ani, de şapte parteneri, printre care se numără Adidas, Institutul de Tehnologie Textilă şi Ingineria Proceselor din Denkendorf, Universitatea din Bayreuth şi Universitatea din Freiburg, ai căror experţi au analizat caracteristicile ţesuturilor naturale şi aplicarea lor în producţie la nivel industrial: rezultatul eforturilor s-a materializat într-o serie de prototipuri realizate pornind de la modele naturale şi biologice, de fapt mult mai dure, stabile şi lejere în comparaţie cu materialele utilizate în general astăzi. Un alt aspect pozitiv: costul este mai mic în comparaţie cu fibrele hi-tech produse în laborator.
La BMW Group, noile materiale „organice” pot fi utilizate în primul rând pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale angajaţilor din fabricile sale, producând mănuşi şi inserţii uşoare, flexibile şi rezistente, capabile să protejeze lucrătorii de pe linia de asamblare, care se luptă zi de zi cu caroseriile ascuţite şi alte obiecte potenţial periculoase. Dar cererea poate merge dincolo de fabrică: pentru motociclişti, de exemplu, s-ar putea folosi structura fructului pomelo pentru a obţine căşti de protecţie mai uşoare, dar care pot rezista în mod performant la un impact puternic, utilizabile şi de către sportivii care practică sporturi cum ar fi ciclism şi schi.
Adidas şi Ortema - o companie care se ocupă cu tehnologia ortopedică şi ortopedico-sportivă - sunt, de asemenea, convinse că noile materiale pot marca un punct de cotitură în multe alte sporturi, de la baschet la fotbal: obiectivul este de a fi în măsură să se producă la scară mare spume şi materiale de nouă generaţie inspirate din natură, mult mai eficiente din punctul de vedere al protecţiei, dar mai presus de toate economice şi durabile.
Mai multe informaţii: Technology.org: Pomelo fruit for protection? BMW says Yes!, Motor 1: The company is also looking at how to apply this protective material to gear for motorcyclists.