Blatter: Germania şi Franţa au influenţat alegerea Qatarului pentru găzduirea Cupei Mondiale de Fotbal din 2022

Preşedintele FIFA, elveţianul Joseph Blatter.
Preşedintele FIFA, elveţianul Joseph Blatter. (JOE KLAMAR/AFP/Getty Images)

Preşedintele FIFA Sepp Blatter a declarat că Germania şi Franţa au aplicat presiuni în cadrul procesului de votare în urma căruia Qatarului i-a fost acordat dreptul de a găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2022.

“Au avut loc două intervenţii politice” din partea fostului preşedinte Nicolas Sarkozy şi a fostului preşedinte german Christian Wulff înainte de anunţarea viitoarelor gazde ale Cupei Mondiale, a declarat Blatter în cadrul unui interviu publicat duminică în ziarul german Welt am Sonntag.

În 2 decembrie 2010, FIFA a hotărât ca în 2018 şi 2022 Campionatele Mondiale de Fotbal să aibă loc în Rusia şi, respectiv, Qatar.

“Sarkozy şi Wulff au încercat să îşi influenţeze reprezentanţii in procesul de votare. De aceea avem acum o Cupă Mondială în Qatar”, a declarat Blatter.

Conform raportului, Blatter, care în 2 iunie şi-a anunţat demisia din fruntea FIFA ca urmare a scandalului de corupţie ieşit la iveală, a declarat că s-a săturat să fie învinuit de ceva ce nu ar fi putut să controleze.

“Cei care au decis [gazda Cupei Mondiale] ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru aceasta”, a susţinut Blatter. “Acţionez pe principiul conducerii. Dacă o majoritate a unui comitet executiv doreşte o Cupă Mondială în Qatar atunci trebuie să accept acest lucru.”

Wulff a cerut, de asemenea, Federaţiei Germane de Fotbal (FGF) “să voteze pentru Qatar din cauza unor interese economice”, a declarat şeful FIFA. “Uitaţi-vă la companiile germane! Deutsche Bahn, Hochtief şi multe altele au avut proiecte în Qatar încă dinainte ca această ţară să primească dreptul de a găzdui Cupa Mondială.”

Fostul şef al FGF, Theo Zwanziger şi Wulff au negat acuzaţiile.

Dezvăluirile lui Blatter au loc în urma declanşării unui scandal de corupţie care implică mai mulţi oficiali seniori ai FIFA. Cazul de corupţie a fost făcut public în 28 mai, când autorităţile elveţiene au desfăşurat o descindere la o întâlnire a membrilor seniori ai FIFA în oraşul elveţian Zurich şi i-au arestat pe 9 dintre aceştia.

Autorităţile elveţiene au declarat că investigaţia lor penală vizează în special deciziile privind stabilirea gazdelor pentru cupele mondiale din 2018 şi 2022. Atât Rusia cât şi Qatarul neagă că ar fi încălcat legea şi susţin că se pregătesc pentru susţinerea evenimentelor sportive conform programului stabilit iniţial.

Chiar înainte de izbucnirea acestui scandal de corupţie şi manipulare a procesului de selectare a gazdelor pentru Cupa Mondială, ideea că evenimentul sportiv va fi găzduit de Qatar a atras critici puternice datorită practicilor sale de muncă aplicate străinilor şi datorită vremii extrem de calde.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.