Blănculescu: Şi în următorii ani vor fi diferenţe mari în ce priveşte raportările INS privind PIB
alte articole
Consultantul financiar Ionel Blănculescu a declarat că vor exista şi în următorii ani diferenţe mari între estimările Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut, pentru că "nu se schimbă mentalitatea companiilor de azi pe mâine".
Premierul Victor Ponta a declarat joi că INS a greşit PIB-ul pe 2011 cu 20 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă pentru 2013 că Guvernul trebuie să reducă cheltuielile bugetare cu aproape un miliard de lei. Ulterior, preşedintele INS, Vergil Voineagu, a fost demis din funcţie.
"În anul 2011 s-a întâmplat ceva ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, ceea ce a produs această distorsiune masivă în ceea ce priveşte datele PIB. În mod normal ar fi fost 1-1,5%, cât a fost media anilor de devieri, dar acum devierea între provizoriu şi semidefinitivă a fost de 4%, destul de mult. Valoarea consumului intermediar a crescut mai mult decât statisticienii credeau. Atunci când s-a scăzut valoarea consumului intermediar din valoarea finală ca să rezulte valoarea adăugată, adică produsul intern brut, această valoare a crescut mai mult, pe la 64%. Cum a fost posibil aşa ceva? La bază a stat disperarea economică. Ce înseamnă disperarea economică? Disperarea economică înseamnă un comportament haotic al unei companii, un comportament atipic, neraţional raportat la situaţia economiei", a spus Blănculescu.
Potrivit acestuia, într-un sistem, dacă vei introduce date eronate, orice comandă vei produce în sistemul respectiv, datele sunt tot eronate.
"Companiile nu au raportat eronat datele, ci le-au produs eronat. Acelea sunt datele reale. Este vorba despre comportamentul lor care s-a schimbat. Majoritatea companiilor de stat funcţionează şi au cifre foarte mari la PIB. Transelectrica Romgaz, Transgaz care sunt căpuşate, gândiţi-vă ce rezultate eronate induc în PIB. Ei în loc să ne aducă la PIB o valoare agregată pozitivă, ei ne aduc valoarea respectivă, dar în valoarea respectivă, consumul intermediar (toate aceste contracte preferenţiale, clientelare) au o altă valoare decât în mod normal şi atunci Statistica rămâne surprinsă de comportamentul acesta şi bineînţeles că nu poate să îşi ajusteze datele atât de repede, să surprindă comportamente aberante", a adăugat Blănculescu.
"Anul 2011 a fost primul an de comportament de acest gen de comportament deviant după Revoluţie şi probabil că vom asista şi la următorii ani, 2012, 2013, la astfel de situaţii, pentru că nu cred că se schimbă mentalitatea companiilor de azi pe mâine. Este o boală economică pur şi simplu. Sunt convins că şi în anul 2013 vom avea diferenţe majore pentru că statistica, cu toate diferenţele ei, nu are cum să măsoare aceste comportamente anormale şi bineînţeles că ele se vor regăsi în cifre", a mai precozat Ionel Blănculescu.
În ceea ce priveşte datele revizuite ale PIB pentru trimestru al treilea din 2012, Blănculescu spune că "din momentul demiterii conducerii INS şi până în acest moment nu a existat în nicun fel posibilitatea ca cineva să intervină cu adaptări sau ajustări. Pur şi simplu, asta cred că era în planul şi în activitatea INS. Nu văd nicio legătură a acestei revizuiri cu acţiunea care a fost".
Institutul Naţional de Statistică a revizuit în urcare Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, pentru T3 2012 cu 759 milioane lei faţă de estimarea anterioară, la 153,767 miliarde lei, în scădere, în termeni reali, cu 0,4% faţă de trimestrul anterior şi cu 0,6% faţă de T3 2011.
Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat anterior pentru trimestrul III 2012 a fost de 153,008 miliarde lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul II 2012 şi cu 0,6% faţă de T3 2011.
Totodată, în serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru T3 2012 a fost de 169,682 miliarde lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul III 2011, faţă de 168,540 miliarde lei la estimarea anterioară (în scădere cu 0,6% faţă de T3 2011).
Produsul Intern Brut estimat pentru primele nouă luni din 2012 a fost de 417,410 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de perioada similară din 2011. Anterior, INS estima un PIB de 416,268, în urcare tot cu 0,2% faţă de primele nouă luni din 2011.