Blănculescu: Dacă eram o ţară echilibrată, limita privind aplicarea taxelor locale era de 5-6%

Consultantul financiar, Ionel Blănculescu, a declarat că dacă România era o ţară echilibrată şi nu avea rata inflaţiei mare, limitele aprobate de Guvern privind aplicarea taxelor şi impozitele locale ar fi fost de 5-6% şi nu de 16,05%.
Epoch Times România
12.12.2012

Consultantul financiar, Ionel Blănculescu, a declarat că dacă România era o ţară echilibrată şi nu avea rata inflaţiei mare, limitele aprobate de Guvern privind aplicarea taxelor şi impozitele locale ar fi fost de 5-6% şi nu de 16,05%.

"Este un proces tehnic (hotărârea prin care impozitele, taxele locale, ca şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013 să fie majorate cu rata inflaţiei - n.r.), care la un moment dat nu a fost prioritar atunci când s-a discutat în octombrie, iar acum a devenit prioritar. Este o problemă de prioritizare. Iată că s-a terminat campania electorală, ne-am întors cu faţa spre economie şi vedem într-un fel hidoşeniile care apar dintre tufele economiei româneşti. Acestea sunt hidoşenii până la urmă, pentru că în mod normal, dacă eram o ţară echilibrată, nu ar fi trebuit să ajungem să prezentăm acum limită de 16,05%, ci probabil o limită de 5-6%, care nu ar mai fi reprezentat chiar o asemenea problemă. Suntem dezechilibraţi, avem rata inflaţiei mare. Iată cum s-au adunat în trei ani 16,05%", a menţionat Blănculescu.

Acesta a explicat că "Guvernul a aprobat limitele între care Consiliile locale pot aplica impozitele şi taxele".

"Guvernul e obligat să stabilească nişte limite între care autorităţile locale, în funcţie de particularitatea locală, decide cum acţionează. Aceste limite sunt generate de Codul Fiscal, articolul 292, care spune că din trei în trei ani trebuie să transfere aceste limite către autorităţile locale privind indexarea cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, astfel încât autorităţile locale să decidă dacă măresc sau nu măresc. Este un proces tehic. Orice Guvern ar fi fost ar fi trebuit să îl introducă, astfel încât aceste taxe locale să fie în consonanţă cu rata inflaţiei până la sfârşitul lui aprilie. Nu este o majorare, este un proces tehnic", a mai spus Blănculescu.

Potrivit acestuia, "atât timp cât legea obligă şi dă ca termen aprilie anul viiitor, este clar că trebuia dată acestă hotărâte cât mai repede".

Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care impozitele, taxele locale, ca şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013 vor fi majorate cu rata inflaţiei, au declarat pentru NewsIn surse oficiale, precizând că majorarea este de aproximativ 16%.

Proiectul de hotărâre discutat în şedinţa de guvern se referă la „nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013”.

În acest document se precizează că autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale au dreptul să completeze ori să modifice hotărârile adoptate cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, în termen de 45 de zile de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial.

Ministerul Finanţelor a publicat în 2 octombrie un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, şi anume majorarea acestora cu 16,05%, însă nu a mai fost aprobat de Guvern. În 4 octombrie, Ministerul Finanţelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre şi a precizat că acesta trebuie actualizat, fiind necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea cu instituţiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări.

Potrivit MFP, o dată la trei ani se actualizează nivelurile impozitelor si taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare, prin Hotărâre de Guvern iniţiată în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene în domeniu şi orice guvern are obligaţia de a-l respecta.

Premierul Victor Ponta declara la acea vreme că primarii vor hotărî dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor