Blaga critică OUG de deblocare a activităţii autorităţilor locale: „Îl face înapoi pe prefect padişah”

Vasile Blaga este nemulţumit de prevederea ordonanţei potrivit căreia prefectul este „cel care stabileşte cine este ordonatorul de credite, modul în care se fac plăţile, şi nu cei aleşi”.
Andrei Pricopie
02.10.2015

alte articole

Vasile Blaga (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
02.10.2015

Ordonanţa de Urgenţă, adoptată miercuri de premierul Victor Ponta, care vizează deblocarea activităţii unor autorităţi publice locale făcându-l pe prefect "padişah" este nedemocratică, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, copreşedintele PNL Vasile Blaga, relatează Agerpres.

„Noi i-am cerut premierului să respecte dreptul românilor de a se pronunţa prin vot şi a-şi alege, acolo unde este cazul, primari, consilii locale, preşedinţi de consilii judeţene. Imediat după ce a pierdut alegerile prezidenţiale, domnul Ponta a spus că a înţeles mesajul românilor, dar, după ce a venit din Dubai, nu i-a mai lăsat pe români să voteze.

S-a ajuns în situaţii absolut incredibile, în 2015, în România, în care există anumite localităţi, unele dintre ele municipii importante, în care nu există nici primar, nici consiliu local, nici secretar şi nu mai are nici cine semna ştatele de plată pentru salarizarea oamenilor. Şi, atunci, a venit cu o ordonanţă de urgenţă prin care îl face înapoi pe prefect padişah. Adică, domnul prefect este cel care stabileşte cine este ordonatorul de credite, modul în care se fac plăţile, şi nu cei aleşi”, a declarat Vasile Blaga.

În opinia copreşedintelui PNL, această ordonanţă emisă de Guvernul Ponta este nedemocratică. "Întrebăm şi noi: ce legătură are asta cu democraţia anului 2015? Nu putem să-i cerem nimic acestui om, care are o singură grijă, aceea de a sta agăţat la putere cât mai mult cu putinţă, făcând foarte mult rău acestei ţări, în condiţiile în care nu s-a mai văzut, într-un stat democratic, ca un om aflat în situaţia lui să se agaţe de scaun."

Guvernul Ponta a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă care prevede, între altele, un set de reglementări ce permit deblocarea activităţii unor autorităţi publice locale, a informat un comunicat al Executivului.

„Este vorba despre localităţi în care fie au fost dizolvate consiliile locale, fie primarul nu îşi poate exercita atribuţiile (ca urmare a încetării mandatului, a suspendării mandatului sau a dispunerii de măsuri preventive), fie ambele situaţii simultan”, a transmis Guvernul, menţionând că în aceste localităţi nu mai este posibilă, conform legislaţiei în vigoare, adoptarea deciziilor la nivelul autorităţii publice locale.

Astfel, autorităţile respective sunt în imposibilitatea de a aproba bugetul local sau rectificări ale bugetului local, de a stabili în termenul legal (până la 10 noiembrie a.c) nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016, de a emite autorizaţiile de construcţie, de a acorda unele drepturi sociale, respectiv de asistenţă socială, protecţia copilului, ajutoare pentru încălzire, venit minim garantat.

Pentru deblocarea acestor situaţii, ordonanţa prevede că „drepturile de asistenţă socială (alocaţie, măsuri de protecţie socială, ajutoare pentru încălzire acordate persoanelor cu venituri mici, etc) vor putea fi aprobate de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale sau de persoana numită de prefect în acest sens, în situaţia în care primarul nu îşi poate exercita atribuţiile”.

În cazul dizolvării consiliului local, actul normativ prevede posibilitatea reconstituirii consiliului din membri supleanţi, iar în situaţia majorării sau diminuării bugetului local cu sume de la bugetul de stat, ordonanţa permite posibilitatea ca prefectul să desemneze o persoană care să preia calitatea de ordonator principal de credite şi care să aibă dreptul de a rectifica bugetul local prin aprobarea unei decizii, cu avizul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice.

În ceea ce priveşte nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016, actul normativ prevede posibilitatea „aprobării lor prin dispoziţie a primarului, în cazul în care consiliul local este dizolvat, sau — dacă nici primarul nu-şi poate exercita atribuţiile — prin decizie aprobată de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale (sau de către persoana desemnată să preia calitatea de ordonator principal de credite)”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor