Biserica Evanghelica din Bistrita a fost afectata de un puternic incendiu

Seara de miercuri, 11 iunie 2008, a fost tulburata de un eveniment neplacut pentru cetatenii orasului Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud - Biserica Evanghelica din centrul orasului a fost cuprinsa de flacari.
Andrei Popescu
12.06.2008

Seara de miercuri, 11 iunie 2008, a fost tulburata de un eveniment neplacut pentru cetatenii orasului Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud. Pe strazile orasului sunau sirele masinilor de politie si ale ambulantelor. Sute de oameni se indreptau spre centru, la auzul vestilor socante pentru multi: Biserica Evanghelica din centrul orasului a fost cuprinsa de flacari.

La fata locului s-au strans sute de oameni, venind din toate directiile. Jandarmii au tinut oamenii cat mai departe de Biserica arzanda, desi unii dintre bistriteni incercau sa se apropie de ea, fie pentru a fotografia evenimentul inedit, fie pentru a iesi in evidenta in fata prietenilor. Totusi, nu s-au semnalat incidente, privitorii respectand in cea mai mare parte ordinele jandarmilor.

Incendiul a izbucnit cu aproximativ 20 minute inaintea orei 19. Conform declaratiilor unui angajat al politiei comunitare Bistrita, prima masina de pompieri a sosit la fata locului la ora 18:49, dupa ce a primit apelul la 18:43. Focul s-a dovedit a fi destul de puternic pentru prima echipa de pompieri, care nu a reusit sa-l stapineasca.

Biserica era inconjurata de schele vechi de cativa ani, ramase acolo ca marturie a unui proiect reconstructie prea mult aminat. Incendiul a atacat mai intii schelele, care au inceput sa arda intens. Flacarile care au ars schelele au cuprins apoi intreg turnul, care in varf era impodobit cu 4 turle mici si una mare, in centru.

In jurul orei 20:15, la peste o ora si jumatate de la izbucnirea incendiului, focul inca ardea intens, La un moment dat una dintre cele 4 turle mici a cazut.

Focul s-a concentrat in cele din urma in interiorul turnului si in varful sau, amenintand acoperisul acestuia. In interiorul turnului erau amplasate barne de lemn si scari spiralate.

In jurul orei 20:25 au inceput sa cada tigle. Atmosfera era incinsa, nu doar datorita focului ci si emotiilor pe care le puteai simti in mijlocul publicului prezent. Turla cea mare, din varful turnului, a fost cuprinsa la un moment dat de flacari mari, oamenii presimtind ca va cadea in cele din urma. Jandarmii au fost nevoiti sa largeasca si mai mult perimetrul, de teama ca lemnele si turla mare sa nu loveasca privitorii.

“Spectacolul de lumini” a atras tot mai multi oameni, vestea raspandindu-se imediat iar canalele de stiri deja difuzand imagini cu acest dezastru. Focul putea fi vazut de la intrarea in oras, fumul inaltandu-se mult spre cer.

Partea din fata a acoperisului, cea mai apropiata de turnul cuprins de flacari, nu a fost crutata, flacarile intinzandu-se usor si amenintand cu distrugerea completa a acestuia. Din fericire, pompierii au putut sa opreasca raspandirea flacarilor spre intreg acoperisul si doar o mica o parte din el a fost ars.

Conform surselor oficiale, la fata locului au fost aproximativ 60 de pompieri, acestia depunand mari eforturi pentru a stinge focul. Nu au existat victime sau raniti. Pagubele estimate de proiectanti se ridica la peste un milion de euro.

Cade clopotul

In cele din urma, cand atmosfera parea sa se mai calmeze, a cazut clopotul cel mare in interiorul turnului. In acel moment, din interiorul varful turnului au izbucnit niste flacari rosiatice puternice si un fum des si negru, acompaniate de un zgomot puternic.

Dupa ce au reusit sa controleze focul sa nu se raspandeasca la casele din apropiere, si dupa ce turla cea mare s-a desprins din turnul Bisericii, pompierii au intins scarile, le-au rezemat de peretii Bisericii neafectati de foc si s-au urcat pe ele pentru a controla mai bine flacarile incendiului.

Incendiul a fost stins in jurul orei 22:40, cand pompierii au inceput sa stranga o parte din materiale, dand oamenilor de inteles ca lupta cu focul s-a incheiat. Pe timpul noptii un anumit numar de pompieri si jandarmi au ramas la fata locului pentru a se evita eventuale tentative de furt.

Istoric

Biserica Evanghelica a fost construita initial in stil gotic, in secolul al XIV-lea si completata in secolul urmator. Ulterior, a fost modificata in stilul Renasterii. O inscriptie atesta faptul ca in martie 1560, sub conducerea arhitectului italian Petrus Italus, au inceput ample lucrari de consolidare si completare care s-au incheiat in 1563. Ele au dat, de fapt, forma actuala a edificiului. Bisericii-hala, cu tribune peste navele laterale, i-au fost adaugate elemente noi: portalul principal si alte doua laterale si frontonul de vest (influente ale Renasterii).

Turnul bisericii domina orasul prin inaltimea sa de 75 de metri, iar in interiorul bisericii se pastrau strane sculptate in 1516, lucrate de mesterul Johannes Begler.

Biserica Evanghelica este o cladire monumentala situata in mijlocul Pietei Centrale a orasului Bistrita, dateaza din epoca Renasterii si a fost construita pe un edificiu mai vechi. Pe latura de sud se afla incastrata in perete cea mai veche sculptura gotica din Transilvania, reprezentand un cavaler, ce dateaza din 1320.

Planuri de reconstructie au dus la ruinare

Discutiile privind fondurile necesare refacerii Bisericii Evanghelice din Bistrita au inceput in urma cu sase ani. Inca din 2002, Biserica Evanghelica din Bistrita figura pe lista celor 28 de monumente pentru a caror restaurare Ministerul Culturii anunta alocarea a peste un miliard de lei. La inceputul lui 2005, suma necesara resaturarii cladirii era estimata la trei miliarde de lei.

In martie 2005, senatorul PNL Mircea Mereuta anunta ca Ministerul Culturii si Cultelor va aloca 230 de milioane de lei pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate in vederea restaurarii turnului Bisericii Evanghelice din Bistrita, inalt de 75 de metri.

La sfarsitul lui 2005, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a aprobat alocarea, din bugetul anului 2006, a 850.000 de lei (8,5 miliarde de lei vechi) pentru executia unor lucrari de consolidare a Bisericii Evanghelice din Bistrita, monument datand din secolul XIV-lea.

In baza unei documentatii intocmite de Primaria Bistrita, conducerea ministerului a fost de acord sa se implice in lucrari de consolidare a bisericii, care urmau sa constea in refacerea in totalitate a acoperisului, interventia in structura de rezistenta a cladirii, dar si inlocuirea invelitorii.

“Turnul Bisericii Evanghelice din Bistrita a mai ars si in urma cu 151 de ani, focul pornind atunci de la o turnatorie de cupru pe strada Liviu Rebreanu unde a izbucnit un incendiu, insa, de data aceasta, efectele sunt aparent mai grave, deoarece ambele clopote au fost distruse. In urma cu 151 de ani, un clopot s-a topit,” potrivit lui Johann Dieter Krauss, preotul paroh al Bisericii Evanghelice Bistrita.

“Din cauza focului intens care a mistuit scheletetul de lemn din interiorul turnului, s-a format o caldura ca intr-un furnal care a topit atunci, in 1857, clopotul mare, clopotul mic fiind amplasat la alt etaj decat decat acum. Atunci a cazut in casa scarilor, in spirala, si a ramas nevatamat, dar acum a fost amplasat la acelasi nivel cu clopotul mare si nu este exclus sa fie la fel de compromis,” a mai adaugat preotul paroh.

Ramasitele schelelor incendiate zac in fata Bisericii Evanghelice din Bistrita, la o zi dupa ce turnul acesteia a fost cuprins de flacari, 12 iunie 2008. (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)

Cei prezenti la fata locului au manifestat neincredere in oficialitati si in sansa repararii Bisericii distruse, sustinand ca daca in ultimii ani de zile nu au reusit sa termine lucrarile si sa dea jos schelele cati ani vor trece pana cand intreaga cladire va fi repusa in picioare.

Joi dimineata preotul paroh a mai declarat ca nu a vazut daune semnificative in interior. De asemenea, orga Bisericii nu a fost afectata. Dansul a adaugat ca turnul si sarpanta Bisericii pot fi restaurate, insa acest lucru depinde fondurile disponibile.

Criminalistii de la Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si cei ai Electrica au inceput joi o ancheta pentru a determina cauzele provocarii incendiului.

Comisarul sef Viorel Inta, seful Politiei Municipiului Bistrita, a declarat corespondentului agentiei media MEDIAFAX ca echipele de anchetatori au izolat zona si culeg probe care sa-i ajute sa elucideze cauza incediului. Dansul a adaugat ca nu este exclusa ipoteza existentei unei maini criminale.

A fost o seara de miercuri incendiara si incarcata cu multa tensiune, atat in randul privitorilor cat si a politistilor, jandarmilor si pompierilor.

Totusi, au existat printre privitori si unii bascaliosi care radeau si luau in gluma intregul eveniment. In anumite portiuni puteau fi vazute, pe jos, “mormane” de coji de seminte ramase dupa "spectacol".

Din pacate, au fost tineri care au privit intregul eveniment ca pe un spectacol de divertisment, putandu-se auzi si nemultumirea unora ca dureaza prea mult pana cand cade turla cea mare.

In ochii multor tineri, batrani, barbati si femei s-a putut vedea nelinistea provocata de distrugerea unui vechi monument si important simbol al orasului si al tarii. Publicul, in mare parte, a privit in liniste, parca incremeniti de ceea ce vedeau si acordand respectul cuvenit gravitatii situatiei.

Norocul a facut ca vantul sa nu sufle pentru a imprastia flacarile si a ingreuna munca pompierilor. Totusi, Biserica a suferit si un ghinion deoarece lipsa ploii s-a facut foarte simtita in aceste momente.

Joi dimineata, Biserica Evanghelica afisa o alta fatada, una arsa de flacarile serii trecute. Trecatorii, paseau parca cu o oarecare timidate, fiind inca impresionati de eveniment. Orasul Bistrita va ramane schimbat de acum inainte si cei care au fost martori la evenimentul de miercuri seara vor putea spune ca a fost o zi greu de uitat.

Unele informatii au oferite de Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor