Birouri de 51 milioane pentru Filip, Leancă şi Palii. Dumitru Alaiba: Luxul este o chestie de gust, întrebarea e câte preţuri deasupra au fost achitate
alte articole
Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat recent că în perioada 2003 - 2016 cheltuielile pentru întreţinerea clădirii Guvernului au fost de aproximativ 1 milion de lei. Ulterior, însă, începând cu anul 2017 aceste cheltuieli au crescut brusc ajungând la 28 milioane lei, iar în 2018 au constituit 23 milioane de lei. Astfel, în doar doi ani, oficialii moldoveni din fosta guvernare au muncit în lux, cheltuind circa 51 milioane de lei.
Totodată, prim-ministrul a ţinut să puncteze că aceste investiţii nu s-au făcut pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru ale tuturor angajaţilor guvernului, ci în exclusivitate pentru cei care au stat la etajul cinci, printre care fostul prim-ministru, Pavel Filip, vice premierii şi consilierii acestuia, de cele mai luxoase birouri având parte şi fostul vicepremier Iurie Leancă, precum şi fostul secretar general al Guvernului, Lilia Palii.
„În ultimii doi ani de zile, în 2017 şi 2018, s-au făcut cheltuieli foarte mari, dar nu pentru toţi angajaţii instituţiei. Dacă e să ne gândim că sunt instituţii şcolare în care toaleta se află în curtea şcolii, eu cred că priorităţile au fost alese greşit”, a declarat Maia Sandu în timpul turului birourilor de lux ale Guvernului Filip.
În timp ce moldovenii mor de foame, fostului prim-ministru Filip i se aduceau în fiecare dimineaţă flori în birou. Potrivit informaţiei făcute publice de Artur Mija, consilierul Maiei Sandu, costul fiecărui buchet de flori aranjat zilnic pe biroul lui Filip depăşea salariul lunar al unei servitoare care activează în instituţia Guvernului.
În context, Maia Sandu a afirmat că va renunţa la toate cheltuielile nejustificate alocate Guvernului.
Dacă este vorba despre lux sau nu, nu este cea mai mare problemă, a menţionat fostul membru al Curţii de Conturi, Tudor Şoitu, specificând că această situaţie trebuie raportată la sărăcia, dezmăţul şi viaţa cetăţenilor din Republicii Moldova şi că doar atunci „vom putea da o apreciere dacă lucrurile din birourile oficialilor sunt lux sau nu”.
Două milioane şi jumătate de dolari cheltuiţi în doi ani, „îmi permit să spun că nu este un lux”, a menţionat comentatorul politic Roman Mihăieş, care a punctat că a vizitat guvernele mai multor state „şi am văzut chestii mult mai bogate. Problema este dacă în condiţiile actuale ale RM, cum spun unii că avem atâta sărăcie, ar fi fost tocmai bine să achiziţioneze astfel de mobilier. Apropo, nu văd nimic de lux şi scump aici. Cum arată luxul?”.
„În calitate de fost deputat şi fost ministru am fost în marea majoritate a sediilor din RM, dar în toată politica care se face trebuie să existe elementul de moralitate. Poţi să-ţi permiţi tu 51 milioane de lei să le cheltui în doi ani de zile? În Republica Moldova, în condiţiile în care unul din cele mai nereparate sedii din RM este sediul Guvernului, nu poţi 51 milioane să le arunci doar într-un etaj”, a declarat fostul deputat moldovean Valeriu Munteanu, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.
La rândul său, deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba consideră că luxul este o chestie de gust. Este adevărat că în sărăcia în care trăiesc moldovenii „ne place să înzorzonăm clădirile administrative cu chestii aurii, granituri etc.”
Acesta a mai adăugat că astfel de lucruri nu sunt binevenite vizavi de cetăţenii Republicii Moldova. „Acum 2-3 săptămâni în urmă am fost în Parlamentul Lituaniei unde e mult mai modest decât la noi. Nu ştiu cât de scump sau ieftin i-a costat, dar e mult mai modest ca la noi”, a subliniat deputatul Blocului ACUM.
„Asta că noi vedem scaune şi alte lucruri încă nu înseamnă nimic, întrebarea e câte preţuri deasupra au fost achitate. Modul în care s-a petrecut achiziţia, aici este întrebarea la care trebuie să găsim răspuns. Ştiind stilul de guvernare al Partidului Democrat care practic a stăpânit totul în ţara asta, în contextul în care ei drumurile le fac cu 15 preţuri deasupra şi tot nu îl fac până la urmă, vă daţi seama cât s-a achitat pe un scaun, dar asta este iarăşi o deducţie din stilul lor de guvernare netransparent şi fraudulos”, a mărturisit Dumitru Alaiba.