Biroul pentru relaţii cu diaspora a invitat diaspora să contribuie la elaborarea politicilor publice în cadrul Guvernului

Biroul pentru relaţii cu diaspora (BRD) şi Grupul Diaspora Economică pentru Moldova a lansat astăzi o platformă unică pentru studenţii şi profesioniştii din diasporă prin care vor putea contribui la dezvoltarea pe termen lung a ţării. Inovaţia proiectului ţine de crearea de echipe de lucru mixte (funcţionar public – reprezentat diaspora), pe subiecte de politici socio-economice, scrie Moldpres.
(Epoch Times)
Ana Chitoroagă
30.05.2014

Biroul pentru relaţii cu diaspora (BRD) şi Grupul Diaspora Economică pentru Moldova a lansat astăzi o platformă unică pentru studenţii şi profesioniştii din diasporă prin care vor putea contribui la dezvoltarea pe termen lung a ţării. Inovaţia proiectului ţine de crearea de echipe de lucru mixte (funcţionar public – reprezentat diaspora), pe subiecte de politici socio-economice, scrie Moldpres.

O primă etapă în cadrul platformei este organizarea seminarului de politici publice, care va avea loc în perioada 28-30 august 2014, la Zilele Diasporei. Participanţii la seminar vor identifica probleme de politici socio-economice pe care le întâpină ţara şi vor contribui în comun cu Guvernul la rezolvarea lor.

Potrivit lui Victor Lutenco, şeful BRD, ”este primordială stabilirea unei platforme unde experienţa şi cunoştinţele cumulate în mediul corporativ, academic sau public în ţările dezvoltate să fie transmise decidenţilor politici pentru optimizarea politicilor publice în Moldova. Prin intermediul acestei iniţiative, vrem să valorificăm abilităţile şi cunoştinţele studenţilor şi profesioniştilor din diasporă, vrem să implicăm diaspora în activităţile de acasă, inclusiv de la distanţă”.

”Diaspora noastră reprezintă un tezaur imens din mai multe considerente. În primul rând, concetăţenii noştri contribuie la prosperarea ţărilor în care s-au stabilit. În al doilea rând, resursele financiare ale acestora trimise acasă stimulează considerabil consumul intern şi, prin urmare, şi activitatea economică autohtonă. Cel mai important însă este faptul că diaspora noastră a acumulat pe parcursul anilor o experienţă vastă în diverse domenii, pe care ţara noastră încă nu a reuşit să o fructifice la maximum. Şi anume acesta e şi scopul principal al proiectului, să aducem experienţă valoroasă acasă”, a afirmat Viorel Roşcovan, membru al Grupului Diaspora Economică pentru Moldova, profesor de Finanţe la Universitatea Erasmus, Rotterdam School of Management din Olanda.

În acest context, organizatorii invită tinerii studenţi şi profesioniştii din diasporă să depună dosarul de participare, care va conţine un rezumat al analizei ex-ante a problemei, în baza unuia dintre următoarele trei domenii de interes (extrase din Strategia de Dezvoltare Naţionala - Moldova 2020):

- Infrastructura: metode de finanţare a investiţiilor publice în infrastructura publică (a drumurilor, energetică, canalizare, etc.) şi implementare a lucrărilor pe domenii;.

- Servicii Financiare/Accesul la Finanţare: metode de reglementare şi intensificare a concurenţei pieţei sectorului financiar şi de dezvoltare a instrumentelor de administrare a riscurilor; diversificarea portofoliului de produse ale băncilor locale;.

- Sistemul Echitabil de Pensii: sustenabilitatea financiară şi dezvoltarea unui sistem echitabil de pensii în asigurarea unei rate adecvate de înlocuire a salariilor.

În urma realizării proiectului va fi elaborat un set de politici publice ale Guvernului Republicii Moldova. Participanţilor la seminar li se va oferi ocazia să colaboreze cu Guvernul în implementarea acestor politici şi să devină consilieri asociaţi ai autorităţilor.

Persoanele interesate sunt invitate să expedieze un rezumat al contribuţiei (arborele problemei şi schiţe de opţiuni pentru rezolvarea acesteia) de maxim 500 de cuvinte în format PDF la adresa diaspora.economica@gmail.com până pe data de 25 iunie, 2014. În urma selecţiei, cei nominalizaţi să participe la seminar vor dezvolta o analiză ex-ante pe marginea ideii propuse, în echipă cu un consultant din Guvernului Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor